Най-великото колоездачно състезание "Тур дьо Франс" завърши в неделя и остави празнина в ежедневието на феновете, които обичат този спорт.

В продължение на 24 дни 22 отбора с по осем състезатели преследваха различни цели и се опитваха да оцелеят във френската жега. През тази година атмосферните условия не предложиха студени или дъждовни дни за изтощените майстори на две колела, но това не бе единственото необичайно в 109-ото издание.

Големият шампион от последните две издания - словенецът Тадей Погачар от отбора на "ОАЕ", изненадващо беше детрониран, макар и преди състезанието да не бе показвал слабости в своята кариера.

Поги, както го наричат приятели и съперници на асфалта, призна победата на новия кавалер на жълтата фланелка - Йонас Вингегор от нидерландския тим "Йъмбо Висма".

Снимка: AP/БТА

Датчанинът бе втори в генералното класиране преди година, но сега благодарение на качествата си и отборната стратегия успя да запише името си със златни букви в историята. Или по-скоро жълти.

Вингегор стана известен за голямото колоездене именно в миналогодишното издание на Тура. Тогава звездата на "Йъмбо Висма" Примож Роглич падна тежко в началото на надпреварата и бързо се видя, че няма да може да се бори за генералното. Тогава "Йъмбо", който е сред най-силните отбори в Тура, трябваше да направи трудното решение да пренебрегне словенеца и да концентрира силите си в друг лидер. Със страхотното си планинско каране Вингегор не разочарова, предвид че тогава беше невъзможно шампионът Погачар да бъде победен.

През тази година "Йъмбо Висма" отново тръгна с основен лидер Роглич, който е трикратен шампион на Вуелтата в Испания. Само че вече шефовете на отбора знаеха на какво е способен 25-годишният датчанин и стана ясно, че той ще е основният конкурент на Поги. Разликата между двамата конкуренти за генерално класиране беше малка и тогава дойде епичният 11-и етап, първият алпийски за тазгодишното издание. На последното изкачване на Кол дьо Гранон датчанинът направи свирепа атака, която остави Погачар без отговор.

Йонас направи разлика около три минути на Погачар и до края на Тура успя да задържи комфортен аванс, прихващайки всяка една атака на основния си конкурент.

Естествено, това нямаше как да бъде възможно без помощта на неговите съотборници от "Йъмбо Висма" и по-конкретно белгиецът Вут Ван Арт, който е истинското MVP на надпреварата. В същото време няколко съотборници на Погачар "изгоряха" с коронавирус или заради контузии и задачата на словенеца се усложни още повече.

Но кой е новият шампион в Тура и какво знаем за него?

Всъщност не много. Вингегор е скромно 25-годишно датско момче, което все още трудно се справя със славата и си личи, че му е некомфортно да е под светлината на прожекторите.

Снимка: AP/БТА

Йонас се справя перфектно и извън трасетата, като има приятелка датчанка с азиатски черти, която му роди дъщеря на име Фрида. Момиченцето през септември ще навърши 2 години, но вече има снимки в ръцете новия кавалер на жълтата фланелка при неговото награждаване.

Родителите на Вингегор разказват за трудностите в началото на колоездачната му кариера - как е трябвало да зареже футбола, за да се концентрира в новото начинание и как не се е вписвал сред другите деца. До голяма степен на приятелите му е било досадно той да кара с тях, защото е бил бавен в равните участъци, каквито преобладават в Дания. Само че истинският талант на Йонас проличава в изкачванията и това се видя ясно в тазгодишния Тур.

Само преди пет години Вингегор работи в завод за производство на риба, където неуморно опакова и се сблъсква с първите трудности на отговорния човек. Майка му разказва как този период е много важен за датските спортисти. Според нея ако те станат професионалисти твърде рано, това е сериозен удар по характера и моралните им качества.

Има известна доза ирония в това, че Вингегор е на 25, с две години по-голям от Погачар. Словенецът изглежда много по-опитен на асфалта. Датчанинът печели Тура при едва второто си участие и неопитността можеше да му изиграе лоша шега. В 20-ия предпоследен етап, който беше каране по часовник, Вингегор едва не се преби в камениста ограда при един от завоите. Самият той признава, че е рискувал твърде много и едва не е получил сърдечен удар в конкретната ситуация.

Отношенията между Йонас и Поги в изминалата надпревара трябва да служат за пример за всички професионалисти в спорта. Макар да бяха в яростна битка за жълтата фланелка, двамата показаха страхотно спортменство. Кулминацията бе в 18-ия тап, когато 30 километра преди края двукратният шампион падна. Вместо да се възползва, датчанинът го изчака, спазвайки неписаните правила в колоезденето. Във въпросния четвъртък Вингегор не само заслужи уважението на Погачар, но и на цялата колоездачна общественост.

За скромността на Йонас подсказва и неговият стремеж да не разкрива нищо от личния си живот. В пресконференциите той дори не иска да даде отговор каква музика слуша, какво гледа в Нетфликс или изобщо какво прави в свободното си време. Минути след всеки етап в Тура той бързаше да се обади по телефона, за да говори с приятелката си и да чуе дъщеричката си. Те двете все пак успяха да го посетят за последните два етапа и награждаването.

Сълзи за Вингегор имаше не само в края, но и в началото на Тура. Не трябва да се забравя, че надпреварата започна именно от Дания, където местните фенове направиха атмосферата празнична. Тяхното поведение беше наградено с първи датски шампион от 1996 година.

Снимка: AP/БТА