Димитър Бербатов съвсем очаквано обяви официално своята кандидатура за президент на Българския футболен съюз. 

Вече няколко месеца евентуалното му впускане в битката за поста се дискутира в общественото пространство, като най-сетне голмайстор №1 на националния тим реши да обяви това по време на свиканата от него пресконференция.

Той ще се опита да оглави родния футбол на насрочения за 25 юни Конгрес, а в екипа му се включват бившите му съотборници и негови добри приятели - Стилиян Петров и Мартин Петров. Административната част от екипа на Бербатов е съставена от Петър Величков, адвокат Георги Владов и Борис Станков. 

Петър Величков и Борис Станков също са познати имена в родния футбол. Първият от вече 8 години е част от настоящия Изпълком на Българския футболен съюз, но сега е радетел за промени в централата, тъй като той и колегите му не се справяли добре. Борис Станков пък до преди няколко месеца бе част от международния отдел на БФС, където работи в продължение на 9 години.

"Няма какво да се бавим и да увъртаме, официално откривам кампанията си за президент на Българиския футболен съюз.

Официално започваме от днес, но ние сме започнали работа от доста по-отдавна.

Нека първо ви покажа екипа, с който ще работя за развитието на футбола ни. Имах шанс да работя с един от най-добрите треньор - сър Алекс Фъргюсън, а за него винаги най-важен е бил екипът. И аз следвам този пример и затова съм подбрал мой екип. С тези хора имаме единомислие, имаме си и пълно доверие.

Кои сме ние? Няма нужда да се представям, мен ме познавате. Реших, че е дошъл момента да навляза в тези води.

Трябва обаче да има симбиоза между футболни хора и такива с опит в управлението и администрацията.

В моя екип влиза Ситлиян Петров. С него поддържаме връзка вече толкова години, той ще бъде част от бъдещи Изпълком. Другият човек е Мартин Петров. Радвам се, че тези двама души са в моя живот, имаме една и съща идеология.

От другата страна ще е Петър Величков. С него също се знаем отдавна, намерихме общ език, който е за доброто родния футбол. Боби Станков е по-малко познатото име. Той е важна част от екипа. Завършил е образователно програма за мениджмънт. Това е човек, знае как ще случва нещата. Екип екип на може и без адвокат. За това е и адвокат Георги Владов

Наложително е да има промяна. Благодаря на всички тези хора с моя екип. Не сме професори по всичкознание. Всяка идея е добре дошла. Всеки, който иска да даде идеи и добре дошъл. Ще оставим и адрес за връзка след края на презентацията. Виждаме какво става във футболната общественост, хвърчащи бележи, идеи... решихме да задоволим това любопиство на хората и да излезем аз и екипът ми. Ето излизаме, готови сме да донесем нужната промяна. В процесът на работа нови идеи ще се наливат. Футболът е за всички нас. Аз съм отворен към предложения.

Снимка: БТА

Всичко е в процес на избистряне и на работа. Липсва стратегия за развитието на българския футбол. Държа контакт с президента на футболната федерация в Румъния. Президентът е по-млад от мен и е избран преди пет години. Тяхната стратегия е показана в 60 страници и можем да вземем пример от тях. Хубаво е да взимаме пример от държави, които са до нас.

Би било глупаво аз и Стилиян да не използваме връзките в УЕФА, които имаме. Трябва да има прозрачност, професионализъм и партньорство. Все неща, които всеки може да каже, че иска, но не ги прави. Един от основните приоритети пред нас е създаването на стратегия за развитието на българския футбол в следващите 10 години с основен фокус юношеския футбол.

Какво предлагаме? Трябва да има прозрачност, професионализъм, партньорство. Това всеки може да го каже, трябва да се направи. Но ние трябва да поемем тази отговорност.

Едни от основните приоритети - развитието на ДЮШ. Аз съм тръгнал от там, така че съм съпричастен. Работа с държавата. Повишаване на интереса към футбола в България. Някой трябва да помогне на българските деца. Повишаване на българските съдии, треньори. Борба с уредените и нерегламентирани залагания с българския футбол, расизмът. Теми, които са винаги на дневен ред. Реструктуриране на БФС с цел превръщане на организацията в прозрачна структура. Трябва да се адаптираме към ситуацията.

Мандатност на президента. Имаш три мандата, това са 12 години, това е достатъчно време да си прокараш идеите. Това не е бащиния.

Ако за 12 години не си успял, просто ставаш от освобождаваш мястото си на следващия.

Снимка: БТА

Ние сме далеч от това, че знаем и можем всичко. Особено сега. Обстановката в държавата е, каквато е. аз съм далеч от политиката и не искам да давам мнение. Фактът, че излизам сега и представям идеите си кое и как трябва да се случи, гарантирано с моя екип и идеологията, която имаме, може да не е достатъчно за някой. Не искам да има сравнения, ние си работим по нашите изборни идеи. Имаме мотивация да направим нещата към по-добро. Бях успял в моята професия, но сега влизам в различно поприще. Предизвикателствата са пред мене и доста по-трудни. Не знам защо БФС е толкова апетитен. За мой късмет успях да създам кариера извън България, в която постигнах всичко, което искам, с едно-две изключения. Нашият спорт е много добре подплатен съм заслужил всичко, което е при мен и влизаме с чисти идеи. Изградил съм образ в обществото за човек, който има отговорност.

Призивът е към клубовете, няма място за страх. Всички ние сме в това заедно. Промяната е тук. Едно от най-важните неща е, че нашият екип ще ходи при всички клубове. Ще се отиде при всички клубове, да им се сподели програмата ни, идеите ни. Ако има такива сигнали за заплахи, нека да ни се обади.

Ще разберат кои клубове ме издигат, но това ще бъде впоследствие. Скоро чух мнение, че на аудиозапис има четирима души, които са подали оставки, което прави общо девет души. Мисля, че утре на Изпълкома трябва финално да знаем, кой ще подава оставки. Гледайки в момента Изпълкома и хората, които са там, нека първо те си решат кой е подал оставка и кой не. За нашия си Изпълком, който подготвяме, впоследствие ще разбере кои хора ще са в него. Вече казах за Стилиян и Мартин, което е достатъчно.

Промяна на формата ще бъде престъпление. Това ще бъде посегателство върху феърплея. До онзиден всички протестирахме срещу Суперлигата, защото няма изпадащи, но в същия момент изпадаме в такава ситуация, което е неприемливо.

Чакат ни натоварени дни, в които трябва да покажем уважение към всеки един клуб и да изложим идеите си. Сигналите, за които споделих, са напълно реални. Явно има определен страх, щом в медиите излезе бележка, в която се пише, че еди кой си клуб не иска да има Конгрес.

Споменах с чувство на хумор, че има скрити и открити кандидати. За момента имаме информация, че определени хора имат апетити за президентското място. Добре дошли са, аз не се страхувам от конкуренцията. Ако някой си мисли, че аз съм същият човек отпреди 10 години, значи жестоко се лъже. Като съм си говорил с близки и приятели, са ме питали: "Защо ти е да влизаш в тези лай*а?" Това ми показва, че нещата не са както трябва. Това показва някакво примирение. Опитвам се и аз на моменти да се саботирам. Но имам дълг. Ако не променя нещо, ставам съучастник, а доста време бях съучастник"

Снимка: БТА