До началото на Олимпиадата в Токио остава малко повече от седмица. Време, което ще мине светкавично, особено като вземем предвид това, че целият спортен свят чака тези олимпийски игри доста повече от очакваното. Японската столица получи домакинството на Токио 2020 през 2013 година.

Миналата година, когато Игрите трябваше да се състоят по план, пандемията от COVID-19 обърна всичко с главата надолу. И така на практика Япония чака своята Олимпиада вече цели осем години.

Олимпиада, която ще бъде всичко друго, но не и типична. Защото никога досега най-мащабното спортно събитие в световен мащаб не се е провеждало при такива обстоятелства. А историята на олимпийските игри не е от вчера или от днес - все пак в модерния си вариант те датират от 1896 година, а преди това още от дълбока древност.

И така - Токио 2020! Олимпиада по време на пандемия. Какво ще бъде по-различното? Традиционно Игрите се провеждат на всеки четири години. Петте години пауза между тези в Рио и тези в Токио са най-дългото прекъсване досега. В това число не включваме паузата през 30-те и 40-те години на миналия век, породена от Втората световна война.

Снимка: Getty Images

Всъщност до последно през миналата година от японска страна, а и от Международния олимпийски комитет твърдяха, че всичко върви по план, но през месец март всичко стана ясно - отлагане с една година. 

Много здравни експерти твърдяха, че Олимпиадата въобще не трябва да се състои, но въпреки това, ако в оставащите дни всичко е наред, тя ще започне.

ФЕНОВЕТЕ ИЛИ ЛИПСАТА НА ТАКИВА

Кои са най-потърпевшите? Гладиаторите и гладните за зрелища зрители. Спортистите и феновете.

Олимпиадата е форум, за който всеки спортист мечтае, а сега участниците в Токио 2020 няма да могат да споделят радостта си нито с най-близките си, нито с феновете. На Игрите в Япония няма да има никакви зрители по трибуните. Представете си финал на спринта в 100 метра. Огромен олимпийски стадион. Стартовият пистолет гърми, но вместо рев на многохилядна тълпа, ще чуваме единствено състезаващите се.

Тягостно.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Такава ще е ситуацията в Токио и околните префектури. Столицата е в извънредно положение от няколко дни, а то ще продължи до 14 август - 6 дни след края на игрите.

Така всички значими лекоатлетически дисцилини, провеждащи се на “Националния стадион на Япония” в столицата, построен специално за игрите, ще останат затворени за фенове. В някои други области - като Фукушима, Мияги и Шизуока, все пак ще има хора по трибуните, но само до 50% на капацитета на съоръжението или максимум 10 000 души. 

При това само местни. За чуждестранните фенове тази Олимпиада ще остане една непостижима мечта.

В Япония пристигат 11 500 спортисти и още 79 000 съдии, журналисти, официални лица и друг персонал. 

На събитиятa по време на Игрите няма да бъде позволена и продажбата на алкохол. Разбира се, по всяка вероятност японските фенове няма да са толкова жадни за бира, колкото биха били хилядите дошли от чужбина такива, но все пак - забраната си е забрана.

Снимка: Getty Images

Като цяло настроението сред местното население преобладаващо е против провеждането на Игрите. 

КОРОНАВИРУС МЕРКИТЕ

Най-актуалното издание на правилата, свързани с пандемията и касаещи участниците на Олимпиадата, съдържа 70 страници. Олимпийците трябва да дадат два отрицателни теста до 96 часа преди пристигането си в Страната на изгряващото слънце, а когато кацнат в Япония, отново трябва да дадат отрицателен тест.

По време на престоя си в страната всички те ще бъдат тествани ежедневно, а след края на участието си са длъжни да напуснат Олимпийското село до 48 часа.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Освен това превърналата се в нещо нормално гледка на олимпийски участници, които се разхождат свободно из градовете в страната-домакин също ще липсва. Спортистите имат забрана за ползване на обществен транспорт и като цяло не могат да бъдат никъде освен в хотелите и местата, на които ще се състезават.

Журналистите са ограничени между хотел и само една арена на състезание, посочена предварително за деня. Тоест - отиваш днес да гледаш борба в залата, но в същото време спортист от твоята страна печели злато на стрелба, а ти няма как да идеш там. Хотел-организиран транспорт-посочено предварително място. И тестове през 4 дни за персонал, медии, гости.

Маските са задължителни. Дори и на почетната стълбичка при награждаването, а изключенията са при хранене, спане, тренировки и състезания.

ВАКСИНИТЕ

Официалната информация сочи, че 85% от обитателите на Олимпийското село ще бъдат ваксинирани. Ваксинацията не попада сред официалните изисквания, но е препоръчителна. Правилата не се променят дори и за ваксинирани участници. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Организационния комитет има участие в поставянето на близо 40 000 ваксини - на официални лица, доброволци, местни медии и персонал по летищата, на които олимпийците ще пристигат. 

ОТГОВОРНОСТТА

Преди влизането си в Япония спортистите ще трябва да се подпишат под документ, с който обещават, че ще спазват всички COVID-19 ограничения и поемат пълна отговорност за пътуването си. Правилниците на Олимпиадата гласят още, че всички участници трябва да имат застраховка, която покрива и коронавирус.

“Въпреки всички усилия и положени грижи, рискът и евентуални последици не могат да бъдат елиминирани напълно”, гласят правилата на Олимпиадата.

“Това означава, че се съгласявате да участвате на Олимпиадата и Параолимпиадата на собствен риск”, се допълва още там.