Един българин - 14-годишният Валентин Йотов, е част от академията на футболния колос Байерн. Момчето и семейството му се колебаят да дадат това интервю, защото смятат, че е рано за медийни изяви и приоритетите му на този етап трябва да са образование и футбол. Нещо, с което сме напълно съгласни.

Все пак се съгласяват на разговора по две основни причини:

- Валентин получава искрена подкрепа от феновете на Байерн в България за поздрава, който им изпрати по Фейсбук.

- досегашният успех на малкия футболист показва, че с труд, постоянство и вяра в себе си, младите хора могат да постигнат много. Това може да има положителен ефект за деца в България, които имат талант и трябва да повярват в себе си. И така - разговорът с Дир.бг започва. Първият въпрос е задължителен - от колко време футболният талант е в Байерн, както и къде е в развитието си?

"Валентин премина в отбора на Байерн през юли 2018-а, за да се присъедини към отбора до 13 години. През миналата година беше при следващия набор - U14, а сега играе с тима до 15 г."

А как се стига до преместването в Германия? Футболното развитие ли е причината?

Валентин е роден в Бостън през 2006 г., където баща му прави докторантура по икономика по това време. Работата му е причината за преместването в Германия. Йото Йотов, който е професор по икономика в САЩ, е поканен да работи по проект за икономически санкции с колеги от Мюнхенския университет и Института за икономически изследвания Ifo Institute.

Семейството решава, че това е добра възможност за двете им момчета да научат нов език, да изпитат европейската култура, образование и начин на живот.

Фактът, че футболът в Германия е на много високо ниво и че мечтата на Валентин е да играе, е голям плюс. През лятото на 2015 г. семейство Йотови живее в Мюнхен за 2 месеца, когато записват Валентин на футболен лагер с отбора на Мюнхен 1860. От клуба харесват момчето и му предлагат място в отбора, ако семейството реши да остане в Мюнхен.

На този етап семейство Йотови няма планове за оставане в Германия. Когато обаче по-късно решават да се преместят за една година в Мюнхен заради работата на таткото, те се свързват с двата най-големи клуба в града - Байерн и Мюнхен 1860, а талантът получава покани за проби.

Представя се добре на пробите в "червения" гранд и е поканен да се присъедини към отбора.

Бащата на Валентин - Йото В. Йотов, винаги е обичал футбола, но никога не е имал амбициите и таланта на сина си. Йото е юноша на Белите орли, Плевен, а докато е студент в Стопанска академия - Свищов, е поканен да се присъедини към Академик под ръководството на Кольо Арабов. В същата година кракът му е счупен на полуфинала на студентското първенство в София. След травмата той се фокусира върху науката, а футболът му е любим спорт и хоби.

Йото отива да учи в САЩ през 2000г. Започва да преподава като асистент в Университета Дрексел, Филаделфия, през 2007г. По настоящем е професор по икономика. Преподавал е за две години в Университета Принстън и е изнасял лекции и семинари в много престижни университети по цял свят, включително Oxford, Munchen, Sourbone, Leuven и други.

В момента Йото води курсове, за да събере пари за създаването на център за деца с аутизъм в родния му град Плевен.

Валентин има по-малък брат Иван, който обича футбола, математиката и свири на пиано. Майката на Валентин, Анелия Йотова, е опората на семейството. Завършила е магистратура по Международни икономически отношения в Стопанска академия Свищов, където се запознават с Йото. Отглежда, възпитава и образова двете момчета с много обич и непрекъснати майчини грижи. Образованието е основен приоритет на семейството.

"Валентин и Иван обичат да се прибират в България. И двамата са прекарали много летни ваканции при бабите и дядовците си в Плевен и Пазарджик. Семейството се опитва да се прибира поне веднъж годишно, като използват възможността момчетата да опознаят България, за да я обичат - обясняват от семейството. - Всяко лято, например, Валентин и Иван тренират в Плевен с талантливия футболист и добър човек Благовест Петков, на когото Йотови са безкрайно благодарни за сърцатите тренировки, съвети и подкрепа. Семейството иска да се прибере в България и това лято, но заради пандемията и заетостта на Валентин, най-вероятно няма да успеят.

А как в Щатите Валентин се е запалил по футбола?

Често в Америка може да видите баща и син да хвърлят бейзболни топки или топки за американски футбол. При Йотови в това време баща и син са с футболна топка. Валентин показва технически умения, а по-важно и желание да играе футбол още от малък и винаги е готов да тренира. Започва да тренира с кварталния отбор, когато е на 5 години, а на 12 е поканен да се присъедини към футболната академия на професионалния отбор във Филаделфия - Philadelphia Union.

Момчето обича да играе футзал и печели редица регионални титли под ръководството на бразилски треньори. Футзалът помага много за ориентацията и техниката му.

Естествено, интересна е темата за условията в колос като Байерн - терени, тренировъчен режим, занятия, индивидуална работа...

"Условията наистина са уникални. Кампусът е впечатляващ и има всички условия за развитие. Неслучайно мъжкият отбор на Байерн "превзема" кампуса в условията на пандемията - разказват Йотови. - След една година в Английско училище Валентин се премества в Баварска гимназия. Трудно му е, тъй като е учил немски език само една година, но се справя и върви напред. Помощта на клуба е много важна."

Семейството е впечатлено, когато на редовна среща с треньорите, главният наставник на Валентин - Кнауер, съвсем отговорно заявява на момчето, че училището е най-важно, а футболът идва след това! Българският талант получава постоянна образователна подкрепа от клуба под формата на обучение по немски език, математика и други учебни дисциплини.

Валентин говори свободно три езика (български, английски и немски). Сега учи засилено френски език, а в САЩ и през няколко летни ваканции в Испания, където е неговата любима кръстница, е учил испански език.

През изминалия сезон българинът е от момчетата, които подават топките на редица мачове на първия отбор от Бундеслигата и от Шампионската лига на препълнения "Алианц Арена". Това са вълнуващи преживявания за него, защото вижда от близо звездите на терена, което го мотивира да работи по-здраво, за да постигне мечтите си. Преди пандемията Валентин тренира 4 пъти седмично по 2 часа, като понякога в петък за офанзивните играчи има допълнителна индивидуална тренировка в допълнение към отборната. В събота и неделя се провеждат мачовете от лигата и турнирите.

Разликите между работата с деца в САЩ и в Европа?

"В САЩ има много деца и много добри деца във футбола. Прилагат се и постоянно се изпробват най-новите технологии. Традицията е основната разлика.

Друга разлика, която ни впечатли, е достъпът до треньорите. Валентин е впечатлен от това колко повече са мотивирани съотборниците му във FC Bayern.

Българинът е офанзивен играч, обикновено е №10, но често играе и като 9-ка. Любим отбор, разбира се, му e FC Bayern. Харесва Стоичков и Бербатов, а от младите играчи харесва стила на Джейдън Санчо (Борусия-Дортмунд). Любими играчи от Байерн са му Тиаго и Кимих, и очаква с нетърпение да види как ще се представи Сане.

Интересите извън футбола са като на всяко дете в тази възраст, споделя време с приятели, ходят да плуват или да играят футбол в близкия парк. Често е с братовчедите си Георги и Мария, които живеят недалеч от Мюнхен.

Понякога играе x-box, но определено предпочита да е навън или да тренира. Разбира се, както повечето млади хора, отделя време и на телефона си. Има Инстаграм акаунт - https://www.instagram.com/valentin_yotov/, което също е съвсем нормално за модерния свят.

Образованието е основен приоритет на Валентин и семейството му. Баварските гимназии са трудни, но Валентин се справя добре за сега и е готов да продължава да работи здраво. Подкрепата на клуба и това, че образованието е изключително важно и от тяхна гледна точка, е прекрасно.

А какво знае за футбола у нас, какви са впечатленията му?

"Валентин има ограничени впечатления за футбола в България. Не следи българското първенство - признават родителите му. - Всъщност, той не следи никое първенство. Играл е с момчетата от Спартак Плевен и знае, че са добри футболисти. Възхищава се на Стоичков, чийто номер 8 иска да носи, и на невероятните умения на Бербатов. Мечтае един ден да е като тях."

Голямата мечта обаче е да стане професионален футболист. В същото време Валентин осъзнава, че тази мечта е споделена от милиони момчета по света, но много малко от тях ще успеят да я осъществят. Валентин разбира, че да играеш в Байерн е успех и привилегия, но също знае, че пътят между U15 и професионалния футбол , е дълъг и труден. Затова набляга на образованието, което е основен приоритет на този етап, както негов, така и на семейството му.

Бъдещето е пред него. Първият етап - мечтите му, са налице. Определено е и на правилното място да ги преследва, а и има точната подкрепа около себе си.