Авторитетното френско списание "France Futbol", което раздава най-престижната индивидуална награда във футбола - "Златната топка", избра 50-те най-велики треньори в историята на играта.

Редакторите обясняват, че под внимание при подреждането на треньорите, броят на трофеите не бил основният фактор. Важни са били неща като влиянието на дадения специалист върху даден клуб, иновации в тактитата, или влиянието им във футболната игра като цяло.

Поради тези причини, за №1 е избран холандеца Ринус Микелс. Бащата на "тоталния футбол", който тотално преобръща играта, а негови последователи са други хора в челото на класацията като Йохан Кройф и Пеп Гуардиола.

ВИЖТЕ КОИ СА 20-ТЕ НАЙ-ВЕЛИКИ ТРЕНЬОРИ В ИСТОРИЯТА >>>

№2 пък е Алекс Фъргюсън, който освен всичките си 38 трофея с Манчестър Юнайтед, е човек тотално преобърнал историята на един клуб и превърнал го сред най-великите в света.

2. Алекс Фъргюсън - човекът, който олицетворява успехът на Манчестър Юнайтед и превръщането му в един от най-великите клубове. Прекарва 26 години в тима, печели 38 трофея. Преди това извежда шотландския Абърдийн до европейска слава.

Снимка: Getty images

Пример за начина на подбор е и намиращият се на трета позиция Ариго Саки, който според редакторите е избран заради тактическият му гений и влиянието, което е оказал на целия италиански футбол.

Разбира се, като всяка субективна класация, и тази предизвика доста коментари.

Защо например Юрген Клоп е №27, с 5 позиции пред Арсен Венгер. Всеки според своите разбирания за играта и може би клубните си пристрастия, има претенции към класацията, но в крайна сметка тя принадлежи на "France Futbol".

ВИЖТЕ КОИ СА 20-ТЕ НАЙ-ВЕЛИКИ ТРЕНЬОРИ В ИСТОРИЯТА >>>

4. Йохан Кройф - ученик на Микелс и основна фигура в отборите му. Наследява го в треньорската професия като иноватор, с гениални идеи. Предвожда "дрийм тийма" на Барса и полага основите на политиката на каталунците, превърнала ги в страшилище по европейските терени. Единственият, който ще бъде в челото на класациите както като играч, така и като треньор.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos