Преди 10 години Марио Балотели бе сред най-големите футболни звезди на планетата, а специалистите му предричаха наистина бляскаво бъдеще. Но вместо сега да се радва на "Златна топка", лошото момче на Италия трябва да гледа как фенове горят на стадиона екипи с неговото име.

Темата за възхода и падението на Супер Марио, който бе определен от "Спортс Илюстрейтид" като Най-колоритният човек в света, трябва да бъде изучавана в учебниците. Защото е наистина изумителна.

Евро 2012 роди герой, а снимката на показващия мускули Балотели се превърна в една от най-популярните в историята на футбола.

Самият национал поръча на скултур да изработи паметник в тази поза. Но как можеше някой да го съди, след като в същото време FIFA добави жеста на нападателя към следващото издание на своята серия видеоигри, а също така бе пусната и специална фигурка.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

По онова време всички обичаха Марио. Той беше на корицата на Time като един от идолите на Италия, редом с легенди като Лучано Павароти, Силвио Берлускони, София Лорен и Джорджо Армани. Появата му на Европейското първенство се усещаше като ключов момент в борбата на Италия за расова интеграция. Като син на ганайски имигранти, отгледан от двойка от Бреша, той не просто имаше потенциала да стане футболна суперзвезда, но и да се превърне в един от най-влиятелните спортисти на своето поколение.

Деца от всякакви раси искаха да бъдат като Балотели. През 2012 г. характерната му прическа беше най-търсената в Италия, а самото му присъствие в националния отбор провокира отдавна закъснял дебат за националната идентичност.

И все пак, десетилетие по-късно, Балотели е синоним на провал.

Той все още е само на 32 години и въпреки това не е играл за страната си от 2018 година, което е смайващо по две причини. Първо, Италия страда от шокиращ недостиг на нападатели. И второ, настоящият треньор е един от малкото хора във футбола, които някога са извличали най-доброто от Балотели.

Но когато наскоро Роберто Манчини беше попитан за връщането на блудния син на Италия в отбора, той бе лаконичен: "Мисля, че тази страница е затворена."

И не е трудно да разберем защо треньорът на "адзурите" вече не иска да има нищо общо с Балотели. През последното десетилетие той получи повече от достатъчно шансове да се докаже, като в отговор отново и отново разочарова.

През последните девет години той смени осем клуба и донякъде само в Ница, по време на двата сезона под ръководството на Люсиен Фавър между 2016 и 2018 г., изглеждаше, че кариерата му наистина ще се върне на правилния път.

А миналата година, по време на престоя му в отбора от турската Суперлига Адана Дермирспор, той вкара един от най-забележителните голове с "рабона":

Това беше един от петте гола, отбелязани от Балотели в този мач. И все пак престоят му в Турция завърши преждевременно и по предвидим начин - в началото на настоящата кампания Балотели бе освободен след сбиване край тъчлинията с треньора Винченцо Монтела.

"Мога само да кажа, че очаквахме повече от Марио", каза Монтела, стигайки до горчив извод - идентичен с този на много други спецове.

В момента Балотели играе за швейцарския Сион, но там също е на път да напусне с шумен скандал. Защото не е приятно на всеки мач феновете на отбора да горят екипи с твоето име. Обвинявайки го, че не се раздава за отбора, а просто отбива номера и получава заплата.

Балотели се премести в Швейцария преди по-малко от година, но 18-те му участия донесоха само шест гола и не направиха нищо, за да оспорят широко разпространеното мнение, че бившият национал отдавна е приключил с футбола. Още повече, че когато бе представен с екипа на новия си отбор, същата вечер Балотели бе сниман как го изнасят в безсъзнание след запой в местен бар.

Самият Бало обаче винаги е твърдял, че е жертва. А най-емблематичният пример е онази култова снимка на тениската с надпис "Защо винаги аз?".

"Не ме третират справедливо. Виждал съм мои колеги да правят неща, които им се прощават. А ако аз направи и половината от това, се вдига шум до небесата", смята Марио.

Но не е прав. Защото едва ли са много играчите, които са си запалили с фойерверки собствения дом. Или пък които носят 3 милиона паунда под формата на пачки на седалката до шофьора.

В друго свое интервю италианецът признава, че често в кариерата си е играл на 20 процента от възможностите си. Интересното е, че бившият му агент - вече покойният Мино Райола, неведнъж е казвал лично на Марио, че мързелът ще го съсипе.

А само преди няколко седмици Балотели бе помолен да направи равносметка на кариерата си.

"Щастлив съм от пътя, по който съм поел. Не съжалявам за нищо. Мога да играя още 4 години на високо ниво", отсече колоритният нападател.

Каквото и да означава "високо ниво" за неговите представи.

Но ако безпристрастно се погледне върху кариерата на Супер Марио, няма как да не се заключи, че някогашният Най-интересен човек необратимо се е превърнал в Най-проваления талант. Уви...

Getty Images