Конкуренцията сред елитните спортисти е огромна и става все по-ожесточена с всяка изминала година. Без значение дали говорим за футбол или баскетбол, различните спортове еволюират, а ръка за ръка с това върви и съревнованието между големите. Но стане ли дума за конкуренция - Формула 1 е в челото. Едва двадесетима избрани пилоти имат честта и отговорността да бъдат на стартовата решетка седмица след седмица и да вдигат адреналина си до невиждани нива.

Може ли да съществува приятелство при такива обстоятелства и толкова висок залог? Извън пистата някои от пилотите поддържат приятелски отношения, но седнат ли в болидите, всичко се променя.

А могат ли да бъдат приятели двама от най-добрите, които карат рамо до рамо за шампионски отбор? Може би трябва да бъдат попитани Нико Росберг и Люис Хамилтън, които несъмнено са главни герои в една от най-интересните истории в модерната ера на Формула 1.

История, която започва още в детските им години, когато Формула 1 е само мечта и за двамата бъдещи световни шампиони. Някъде по пътя към голямата сцена. В самото начало на кариерите им, които са сходни на тези на всеки един от кервана на F1 - всичко започва чрез картинг.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Двете деца, едното с татко световен шампион в лицето на Кеке Росберг и всичко осигурено и другото, чийто баща работи неуморно само и само за да може да сбъдне мечтата на сина си Люис, стават приятели. И приятелството им е от онези, най-чистите и истински, искрените, детските.

Но още от тази ранна детска възраст, шампионските гени, които Нико и Люис носят, излизат наяве. И то не само на пистата, където винаги са сред най-добрите. Двете приятелчета се състезават за всичко. Буквално за всичко. Дори и когато ядат пица.

"Състезаваха се дори в яденето на пица. Ядяха по две парчета едновременно", спомня си друг пилот от тяхната генерация и пряк свидетел на битките на пистата и на масата - Роберт Кубица.

"И двамата постоянно искаха да побеждават. Беше приятелска конкуренция. Винаги се смееха след това. Имам само хубави спомени от онези години с тях", добавя Кубица за бъдещите звезди на Формула 1, които често споделят стая в онези времена.

Години по-късно двамата ще попадната в сходна ситуация. Онази хитра дама, съдбата, определено си знае работата. Е, вече са големи мъже и няма да делят стая, но пък за сметка на това ще са в съседни боксове. На един и същ отбор. "Мерцедес".

Когато двамата се събират в отбора през 2010, Люис вече има една спечелена титла, докато Росберг е карал в значително по-непретенциозния тим на "Уилямс" преди това. А тлеещата искра на конкуренцията от дните, в които двамата се надпреварват за изядена пица ще пламне по-силно от когато и да е било.

Хамилтън сам признава, че Нико редовно е побеждавал всички в картинг дните им и двамата са изградили чудесна връзка помежду си като деца. Но когато светлините на прожекторите на Формула 1 ги осветяват, приятелството се превръща в "просто бизнес". Безгрижието на детството отдавна не е тук за сметка на всички погледи, вперени в двамата, както и за милионите, за които карат.

Съперничеството между двамата е по-голям отвсякога, а някои дори го сравняват с легендарната вражда между Ален Прост и Айртон Сена.

Всичко ескалира през 2014 година- годината, в която Хамилтън ще грабне първата си титла рамо до рамо с Росберг и общо втора в кариерата си.

В Гран При на Белгия Нико е взел полпозишън, но светкавицата Люис бързо-бързо го изпреварва. Росберг си връща водачеството с цената на контакт с болида на съотборника си, в следствие на който Люис ще отпадне към средата на състезанието.

Разследването на стюардите не отчита нищо, но гласът на феновете се чува - мощни освирквания съпровождат Росберг през цялото състезание. Германецът твърди, че става дума за "състезателен инцидент".

"Каза, че е можел да избегне този контакт, но не е искал да го направи. На практика просто искаше да докаже нещо", бесен е Хамилтън, след като Росберг му потвърждава, че е направил това нарочно.

Дни по-късно Нико се извинява - на Люис, на "Мерцедес" и на феновете. Но двамата някогашни приятели вече са истински врагове. А Хамилтън не просто си отмъщава за доминацията на Росберг на картинг, но грабва втора поредна титла през 2015 (общо трета в кариерата му).

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

За втора поредна година синът на Кеке Росберг остава в подножието на върха с второ място в крайното класиране.

Но всичко се обръща в следващия сезон, в който Хамилтън се оказва в неочаквана позиция и на практика заема мястото на съотборника си от предните две години, докато Нико ликува с дебютната си титла във Формула 1.

"Нико приемаше, че понякога може да завършва втори, но Люис винаги искаше да побеждава", спомня си години по-късно картинг легендата Дино Киеза, който познава двамата още от първите им стъпки на пистата.

Нико Росберг никога повече няма да е втори. Защото се отказва след спечелената титла и обръща гръб на приятелството, прераснало в съперничество години по-късно.

 "Печели за първи път от 18 години. Не съм изненадан, че спира. Но пък от друга гледна точка, има семейство, а Формула 1 изисква много време. Ще липсва на спорта", кратък и ясен е Хамилтън на сбогуване с Росберг.

"Винаги сме говорили как ще бъдем шампиони, а съперничеството ни определено ще ми липсва", още по-лаконичен е самият Нико, когато решава да си тръгне от F1.

Момчетата стават мъже. Приятелството се превръща в съперничество на всяка цена. А световната титла винаги е достатъчен залог.

Ако не вярвате - попитайте някой от тези двама шампиони.