Люис Хамилтън спечели своята пета световна титла във "Формула 1".

Британецът го направи убедително, при оставащи две състезания до края, той има преднина от 64 точки.

Пилотът на "Мерцедес" показа невероятно постоянство през сезона, като се качи на подиума в 15 от 19-те състезания до момента. Грешките му бяха сведени до минимум, което съчетано с прекрасната работа на механиците и грубите грешки на директния конкурент  доведоха до лигичната пета титла.

Тя определено му отрежда място до най-великите имена в спорта. Хамилтън изравни по титли аржентинската легенда Хуан Мануел Фанджо, а пред тях е единствено Михаел Шумахер със своите 7.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Именно рекордът на Шумахер е това, към което може би Хамилтън ще погледне от новия сезон.

Той е само на 20 победи от рекорда за победи в състезания на немеца - 91. Възрастта на която постига петата си титла е същата като на Шумахер - 33.

Безспорният му талант и чудесната работа на "Мерцедес", карат всеки фен на спорта да се пита дали е възможно младежът, който преди 11 години бе по-известно с това, че е чернокож, да подобри всички рекорди в този спорт.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Хамилтън обаче е далеч по-противоречива личност от гореспоменатите шампиони и въпреки безспорния си талант и успехи, не е сред големите любимци на феновете.

Сравненията с Фанджо са немислими, защото по времето когато ажентинецът е печелил състезания, дядото на Люис тъкмо е напускалл карибския остров Гренада в посока Великобритания.

Михаел Шумахер пък пазеше голяма част от личния си живот в тайна и когато не бе на пистата, прекарваше времето си със семейството.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За разлика от тези шампиони, Хамилтън води живот на истинска суперзвезда. Близки приятели от света на киното и музиката, постоянни участия по светски събития и милионни договори за реклама.

Това е пилотът, който през този сезон летя от модно шоу в Шанхай до такова в Ню Йорк, а ден по-късно се отправи към Сингапур и спечели квалификацията.

Снимка: Instagram

Докато той обикаляше света, съперниците му бяха в Сингапур и се готвеха за състезанието.

Той среща доста критици, но винаги затваря устите им с победите на пистата.

Странните прически, обеците, пропангадирането на веган идеологията - все неща, които много фенове и легенди в спорта не харесват, но всичко това губи значение, когато 33-годишният пилот подкара болида си.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Хамилтън е най-успешният британски пилот - страната с най-много шампиони в този спорт.

Той има 81 пол позишъна, което е абсолютен рекорд. Качвал се е 132 пъти на подиума, само Шумахер е с повече - 155, но рекордът изглежда напълно достижим.

И докато гони рекордите на пистата, Хамилтън работи усилено и извън нея.

"Пускам семена навсякъде, искам да видя как ще тръгнат нещата. Опитвам се да построя истинска империя", сподели преди време той.

Хамилтън инвестира милионите си във всякакви сфери, а в доста от тях вече започна да печели.

Снимка: Instagram

Един от ключовите ходове, които той предриема е смяната на "Макларън" с "Мерцедес" през 2012-а.

Легендата Ники Лауда убеди Хамилтън да смени отбора, който го изгради като пилот и му даде шанс.

Люис признава, че решението не е било никак лесно, но с "Мерцедес" той стигна до 4 титли, а "Макларън" се намира в най-тежкия си период.

До сезон 2021, сериозни промени в спорта няма да има, което означава, че съотношението на силите ще бъде почти същото.

Изглежда Хамилтън има чудесна възможност да достигне Шумахер, но дори и да не го направи, той със сигурност ше остане в историята, като един от най-великите.

Снимка: Getty images/ Guliver photos