Сагата около новия договор между Люис Хамилтън и "Мерцедес" продължава, като разминаванията се оказват доста по-сериозни от очакваното.

В продължение на месеци двете страни убеждаваха феновете, че всичко е въпрос на дребни детайли и нов договор ще има съвсем скоро.

Оказа се обаче, че тези детайли изобщо не са дребни, а два месеца преди старта на новия сезон, пилотското място на шампиона все още е свободно.

Всъщност заплатата на британеца е само една от общо петте проблемни точки, а ето кои са те:

- Люис Хамилтън не е съгласен на предложените му 40 млн. паунда на година и иска 50 милиона.

- Британецът настоява за 10% от спечелената сума при евентуална шампионска титла на "Мерцедес" при конструкторите. За последния сезон "сребърните стрели" спечелиха 145 милиона долара, което ще означава бонус от 14,5 милиона за пилота.

- Люис Хамилтън настоява за продължителност на договора от 4 години. По този начин той ще си гарантира сигурни 200 милиона паунда независимо от резултатите. "Мерцедес" не е готов да му предложи контракт за повече от две години.

- Пилотът също така настоява да получи един от лимитираните автомобили на компанията, които все още са в производство. Става въпрос за модел "AMG One", чията стойност е над 2 милиона евро и разполага с 1231 конски сили. От нея ще бъдат произведени 275 бройки, като се твърди, че около 250 вече са предплатени.

- Хамилтън също така желае да получи роля в "Мерцедес". Той не иска да е просто пилот, а да помага при прехода на спорта към електрическо задвижване на болидите.

Това се петте условия, които на този етап "Мерцедес" не е готов да изпълни, а ако няма компромис, то сезон 2021 може да премине без седемкратния шампион. От това може да се възползва младият талант Джордж Ръсел. Той е продукт на младежката програма на "сребърните стрели", а през последните два сезона караше за "Уилямс".

Според някои източници Тото Волф дори се е свързал с него за предварителни разговори. Шефът на тима го е информирал, че в следващите седмици може да наследи болида на Люис Хамилтън.