Флорънс Грифит-Джойнър бе различна.

На 21 септември се навършиха 23 години от смъртта на една от най-ярките фигури в историята на леката атлетика. Тя наистина бе различна... Най-малкото заради това, че тичаше така, както никоя жена в историята не го бе правила. Рекордите и в спринта на 100 и 200 метра, поставени преди и по време на Олимпиадата в Сеул, дълго време бяха като невъзможна мисия за следващите поколения спринтьорки.

Едва тази година някой успя наистина да накара хората да говорят, че постиженията на Фло Джо може най-сетне да бъдат подобрени. 33 години по-късно. Илейн Томпсън подобри олимпийския рекорд на 100 метра, който бе 10.62 секунди, а след това даде и второто най-добро време в историята на дисциплината с 10.54 секунди.

Но дори и тези бягания на ямайската атлетка трудно биха я поставили в категорията на Флорънс Грифит-Джойнър. Просто Фло Джо бе в своя собствена лига.

Тя бе синоним на скорост и според мнозина просто бе изпреварила времето си.

В епоха, в която спринтьорките трябваше да бъдат синоними на дисциплина, американката нямаше проблем с това да бъде точно обратното - ярката звезда на спорта. С дългата си коса, шарения си маникюр и бижутата. Треньорите твърдят, че тези фактори са я правили по-бавна на пистата, но постиженията и казват съвсем друго.

Ексцентричният маникюр и клиновете само с един крачол просто даваха още стойност на това, което Джойнър беше.

Снимка: Getty Images

Визията на Грифит-Джойнър е нещо, което е нормално в наши дни, но в онези времена тя бе пионерът на промяната.

Тя бе най-бързата жена в света и същевременно модна икона. До такава степен, че след отказването и от спорта през 1989 година, Индиана Пейсърс, отборът от НБА, наема Фло Джо да измисли дизайна на екипите им.

Разбира се, както при всички велики постижения в леката атлетика, при тези на Флорънс също не липсва полемика. Множество обвинения за употреба на допинг съпровождат рекордите и, а бивша съотборничка дори стига толкова далеч, че категорично отсича - Фло Джо използва хормон на растежа.

Въпреки всички нападки, американката преминава успешно всеки един допинг контрол, на който е подложена по време на олимпийските си участия през 1984 и 1988 година. Дългогодишният шеф на медицинската комисия на Международния олимпийски комитет, Александър де Мерод, смята, че тя е превърната в изкупителна жертва.

Снимка: Getty Images

А в Сеул бяга така, както само тя може. Печели злато на 100 и 200 метра, както и на щафетата 4х100 метра. Допълва колекцията си със сребро на 4х400 метра от същата Олимпиада, а четири години по-рано в Лос Анджелис има сребро и на 200 метра.

В Рим прз 1987 година, на онова световно първенство в Рим, на което Стефка Костадинова скача легендарните си 209 сантиметра, Фло Джо печели титлата с щафетата на 4х100 метра, а на 200 метра остава втора.

Единствените рекорди в бягането при жените, които стоят по-дълго от тези на Грифит-Джойнър, са на 400 метра (Марита Кох от ГДР, 1985) и 800 метра (Ярмила Кратошвилова от Чехословакия, 1983).

Съпругът на Фло, олимпийският шампион в тройния скок от 1984 година, Ал Джойнър, разказва, че жена му не е искала останалите да бъдат като нея, а да правят по-големи стъпки и да подобряват поставните от нея рекорди.

"Всеки, който се запознаваше се нея, моментално бе очарован. Днешните спринтьори я знаят като име, но всъщност не разбират влиянието, което тя имаше върху спорта", връща се назад във времето и спомените Ал Джойнър.

И всъщност е прав. Няма как да разберат, защото Фло Джо почина в съня си на 38-годишна възраст - на 21 септември 1998 година в следствие на епилептичен пристъп.

И въпреки трагичната си гибел, Грифит-Джойнър правеше всичко по свой собствен начин.

"Обикновеното не е за мен. Обичам да съм различна. Харесвам нещата, които са наистина Фло. Не тези обикновени екипи, които ни дават", вероятно е цитатът, който най-много приляга на легендарната спринтьорка и който тя изрича малко след олимпийската си титла на 100 метра в Сеул.

Днес елитът в женския спринт е изграден от наистина огромни звезди, които са наистина бързи.

Но много преди тях царицата бе една - Флорънс Грифит-Джойнър.