В неделя следобед пистата край Валенсия ще ръмжат мощните мотори на асовете в Moto GP. За последен път през сезона те ще се състезават в Гран при, а това ще е една специална надпревара. Да, шампионът е ясен отдавна - Фабио Куартараро, но това състезание няма да е като другите.

В неделя по това време, когато България ще се вълнува от избори, а във Валенсия ще е шумно и напрегнато, с миризма на гориво във въздуха, градчето Тавуля край Пезаро, в красивото италианско Адриатическо крайбрежие, ще е тихо. Никой няма намерение да работи. Всички ще са пред телевизорите и ще има по някоя сълза, наред с хумора и топлите усмивки на местните.

Embed from Getty Images

При последното преброяване в Италия, Тавуля бе с регистрирано население от 8001 жители.

Символично - 8000 обикновени местни граждани плюс великия Валентино Роси.

ВИЖТЕ В СНИМКИ УНИКАЛНАТА СПОРТНА КАРИЕРА НА РОСИ>>>

Снимка: Getty Images

Най-големият идол в мотоциклетния спорт напуска сцената в неделя. Доктор Роси, знаменитият ездач на жълтите мотоциклети с №46, се отказва след старта край Валенсия. А Тавуля е мястото, където е израснал, а и досега къщата на фамилията е там. Да, той живее в Лондон и Милано, но нерядко се прибира за някой уикенд или седмица. На десетина километра от пистата в Мизано, върху която за първи път подкарва мотор съвсем малък, където влиза в първите си състезания, и с която се прости миналия уикенд.

Сега идва ред на "последния танц" на Доктор Роси, а ние можем да погледнем с възхита към една невероятна кариера.

През февруари Вале ще стане на 43. Ще си гледа вече само академията за млади пилоти, от която излизат първите суперталанти, а някои от тях вече се състезават... с него в Moto GP.

Ще продължи да е на Мизано всеки ден, да яде пица при Париде в Тавуля, с когото се познават от деца.

След 9 световни шампионски титли, спечелени в различните класове, 432 състезания (ще станат толкова в неделя) при 125, 250 и 500-кубиковите мотори, и Moto GP, както и общо 26 сезона по пистите на най-високо ниво, Роси се отказва. Началото на тази кариера дойде през 1996-а, краят - 26 години по-късно.

Момчето с детски черти, дяволито усмихнато, винаги гледащо с искрящ поглед към пистата, не се е променило много. Статутът му от един наперен новобранец до най-големия идол на мотоциклетните спортове обаче е в друга орбита.

Снимка: Getty Images

Следата от него е толкова голяма в мотоциклетния спорт, като от Йети в снежен склон. Има 115 победи в Гран при, в трите класа. Само в кралския, откакто се казва Moto GP, се е състезавал 372 пъти, като има шест шампионски корони.

Крал Валентино, Доктора, Лудото момче на Тавуля... Както искате.

Фен на футбола и Интер, на Диего Марадона, на хубавата италианска кухня, на космополитния Лондон, на красивите жени, но най-вече - на денонощната работа в бокса, независимо дали днес това е в Академията му за пилоти - Avintia VR46 Riders Academy, или в отбора Yamaha VR46 MasterCamp Team, който от догодина ще се състезава в Мото 3.

Ритуалите му са култови. Преди да започне неговото Гран при в неделния следобед, първо е състезанието в Мото 3. Вале е там - гледа старта и брои секундите, в които червената светлина се сменя със зелена. После отива да се приготвя за своя старт.

Преди да се качи на мотора винаги застава на 2 метра от него за няколко секунди, навежда се рязко напред, после докосва върха на пръстите на десния крак и остава в тази поза.

"Говоря с мотоциклета", обяснява. Слага винаги първо дясната ръкавица.

Снимка: Getty Images

На всяко състезание на "Мугело", където е Гран при на Италия, той се появяваше с различна каска през годините. Традиция... Веднъж бе посветена на впечатлилия го филм Жокера, веднъж - на отказващия се негов приятел Франческо Тоти, друг път - със самия Роси на темето...

"Израснахме с него като наш идол - каза преди последното състезание но Доктора Франческо Баная, сочен за негов наследник като №1 сред младите италиански асове. - Невероятно е какво влияние има над всички в боксовете и край пистите. Радвам се, че успях да се състезавам в една епоха с него, въпреки че тя бе към края на тази невероятна кариера."

Един от най-големите спортни идоли на новия век сваля каската в неделя за последен път. И за последно ще видим ордите с жълти дрехи и знамена - неговата персонална хилядна агитка от многобройните му фенклубове из цяла Европа. Няма съмнение, те ще бъдат и на състезанието във Валенсия.

Грацие, Вале. Благодарим, номер 46!

ВИЖТЕ В СНИМКИ УНИКАЛНАТА СПОРТНА КАРИЕРА НА РОСИ>>>

Агитката му с жълтите флагове и екипировка... Неизменна част от легендата за Валентино Роси.

Снимка: Getty Images

2015 г. След победа в Гран при на Аржентина, Роси облече фланелката на великия Марадона.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images