Германия и Англия играха осминафинал на Световното първенство по футбол в Южна Африка. "Трите лъва" изоставаха с 1:2 в 38-ата минута, когато се случи нещо историческо.

Фрамк Лампард отправи удар от границата на наказателното поле. Топката срещна горната греда и падна зад гол линията. Вероятно целият стадион и всички телевизионни зрители видяха траекторията и бяха сигурно, че ще бъде отсъдено попадение за 2:2. 

Само че уругвайският съдия Хорхе Ларионда не наду свирката, а вратарят Мануел Нойер не можеше да повярва на късмета си, след като бе прехвърлен и видя как топката влиза във вратата. Побърза да подхване германска контраата, която почти доведе до трети гол на Германия след пропуск на Лукас Подолски. 

Още на първото повторение се видя, че това трябваше да бъде гол на Франк Лампард. Попадението бе далеч по-явно от това на Джеф Хърст на Мондиал 1966, с което Англия стана световен шампион. Бе по-явно и от Божията ръка на Диего Марадона срещу англичаните. Но съдбата явно обича да ги поставя в (не)справедливи ситуации. Германците победиха с 4:1 в онзи двубой.

"Стоях на стадиона и секунди след удара получих съобщение, че това е чист гол", споделя Лукас Бръд, който е секретар по промените във футболните правила.

"Този инцидент бе основният двигател за промяна. На Световно първенство в мач между Англия и Германия, очевиден гол не беше даден. Всички знаеха, че самореферът не го е видял. В последствие стигнахме до технологията на гол линията, но без този момент не се знаеше кога иначе щеше да се случи", добавя Бръд.

Технологията на гол линията е дадена като предложение още през далечната 1999-а. През 2007-а Висшата лига на Англия вече изготвя план за създаване на система, която да е категорична и да има връзка с рефера в реално време.

През 2010-а, месеци преди Мондиала, предложението е отхвърлено заради непостоянството на системата и нежеланието от страна на двамата най-важни във ФИФА - Сеп Блатер и Мишел Платини. Те са твърдо против въвеждането на каквито и да е технологии.

Инцидентът с гола-фантом на Лампард обаче промени въпроса от това дали ще има такова нововъведение на това кога точно ще се случи. Самият халф на Англия е категоричен, че то трябва да се въведе.

В края на 2010-а общо 13 компании кандидатстват с различен тип технологии, чиито корени идват от сектора на автопроизводството. Девет от компаниите са привикани за втори рунд от конкурса, като тестовете бяха през ноември и декември 2011-а.

Бръд разкрива, че по време на изпробването на системата са взети в предвид всякакви странични фактори и сценарии - температура, вятър, разположение на камерите, външни обекти на терена и т.н.

През август 2013-а технологията беше представена във Висшата лига. Първият футболист, който се възползва бе Един Джеко, който вкара попадение.

Без иновацията то щеше да бъде отменено. Когато топката премине гол линията, часовникът на главния съдия моментално вибрира. На практика няма какво да се обърка.

Първият такъв гол на Световно първенство дойде през 2014-а, когато Франция вкара на Хондурас след сериозна грешка на вратаря. От УЕФА бяха много доволни от показаното и технологията дебютира в европейските клубни турнири през 2016-а, а във въпросното лято и на Европейското първенство.

10 години след гола-фантом на Лампард срещу Германия, бившият английски национал казва, че всички свързани във футбола приемат иновацията за даденост. Без нея със сигурност несправедливостта щеше да възтържествува по-често. И докато системата за видеоповторения (ВАР) е още твърде противоречива технология, то горепосочената е само в полза на футбола.