Айртон Сена е човекът, заради когото милиони фенове по света са магнетично привързани към Формула 1. Смъртта го спря, както не можеше нито един съперник, през 1994 г.

Но рекордите му, харизмата и десетките спомени за един от най-ярките пилоти на всички времена, остават.

На 23 август 1982 г. Сена постига една от най-славните си победи, далеч преди светът да го знае като голяма звезда. Всъщност - това е най-категоричният му успех, още преди да се качи на сцената на най-големите.

В този ден на пистата "Ийландсринг" в Дания, Сена печели състезанието от Европейския шампионат, в който кара паралелно заедно с Британския шампионат.

Снимка: Getty Images

Отборът на "Formula Ford 2000" му предлага по 10 000 долара на състезание и Айртон Да Силва, както го знаят в спорта до началото на 1982 г., се включва. Премества се да живее в Англия и става Айртон Сена, приемайки моминското име на майка си.

Печели и двата шампионата в този сезон, като с успеха на 23 август постига нещо, което никой не е правил преди и след него.

Бразилецът печели 22 победи от всички 28 старта, в които участва в двете надпревари. Общо 18 пъти е на поул позишън, 22 пъти дава най-бързи обиколки на съответните писти, а в края на този паметен сезон е генерирал 516 точки.

Нечувано. Момчето е само на 22 години, като светът на моторните спортове е изумен.

В началото на следващата 1983 г. Сена прави тестове с няколко отбора от Формула 1, но се включва в най-елитното състезание чак от 1984-а.

Останалото е история - 161 старта, 41 победи, 65 поул позишъни и 3 шампионски титли за десет години.

Но денят, в който всички в този спорт разбират, че се задава нещо наистина специално, е през август 1982 г. в Дания.

Снимка: Getty Images