Роналдо Назарио да Лима е много вероятно, почти сигурно, а за мнозина - и неоспоримо - най-добрият номер 9 в историята на футбола. Магьосникът в златистата фланелка на Бразилия обаче отдавна не бродира по терена с краката му, бързи като шевна машина. Днес е в елегантен костюм, който не може да скрие променените форми на тялото му в посока навън и напред, но все така харизматичен.

И толкова различен от времената, когато създаваше впечатление за хлапе с безбрежното удоволствие, с което се забавляваше на терена.

Роналдо навърши 45 години преди няколко дни и отдавна не е дете. Нещо повече - ако сте пропуснали, той е бизнесмен със сериозно портфолио, а вече и собственик на футболен клуб на най-високо ниво.

Преди 3 години придоби 51% от Валядолид в Испания, като плати за това 30 милиона евро. Още по-сериозни и вече утвърдени са инвестициите му в бразилската агенция за спортен мениджмънт 9INE, където е партньор с ММА звездата Андерсон Силва. Както и в мобилен оператор в родината му, в най-големите онлайн платформи за покер и в американския футболен тим Форт Лодърдейл Страйкърс.

Академиите за таланти с марката "Роналдо 9" имат вече около 100 разклонения и подразделения по света. Но най-големият му и сериозен ангажимент към момента е Валядолид.

Снимка: Getty Images

Всяка събота или неделя той е в ложите, за да гледа отбора, управлява лично, следи всичко.

"Хората мислят за мен като за онзи, когото помнят от терена - казва Роналдо в ексклузивно интервю за The Athletic. - Но аз съм различен човек. Учих три години в Лондон спортен мениджмънт, маркетинг и бизнес администрация. Готвя се за това от десетилетие. Форт Лодърдейл бе подготвителната паралелка, сега сме вече в голямата игра."

Бразилецът се е учил от най-добрите и разказва какво влияние имат върху него Масимо Морати (всесилен президент на Интер близо 30 години), Флорентино Перес (и днес начело на Реал) и един негов сънародник.

Запознава се с Андрес Санчес, когато доиграва последните месеци от кариерата си в Коринтианс и е впечатлен.

"Андрес беше велик президент - казва Роналдо днес. - Той знаеше за всички аспекти на футбола като бизнес, интересуваше се от отбора, от хората, от всичко. Човешките взаимоотношения са по-важни от всяка сделка и от всяка идея. Това научих от него. Бях на 33 години, когато играех в Коринтианс и този период наистина ми отвори очите за това, което е футболът извън терена.

Разбира се, Морати и Флорентино също имаха огромно влияние. Те също ме накараха да вярвам в това - един собственик трябва да е близо до хората, до играчите, до служителите. Няма да забравя как Морати канеше на Коледа играчите от Южна Америка в имението си, за да не са сами, да не ги мъчи носталгия. Просто искаше всички да са заедно и да се чувстват добре в Интер и в град Милано."

Роналдо е пренесъл това във Валядолид. Буквално. Разказва самият той:

"В края на сезона през 2019 г. събрах целия отбор във вилата ми в Сан Пунта, в Ибиса. Там им казах: Аз не съм президент за вас, докато играете в клуба. За външните хора съм такъв. За вас съм Рони, вашият приятел. Сега се забавлявайте и нека направим заедно така, че другото лято пак да сме тук и да празнуваме постигнатото през сезона."

Валядолид завършва онзи първи сезон преди споменатия купон на 13-о място в Примера, което е отлично постижение. През лятото на 2021 г. обаче отпадна. В отбора има куп опитни играчи и човек, който гарантира голове - израелският нападател Шон Вайсман, и въпреки това началото на настоящия сезон също не е лесно.

Embed from Getty Images

Тимът е 13-и след първите кръгове във Втора лига.

"Стресът е убийствен - изповядва се Рони. - Краката ми са отекли, а кръвното ми налягане постоянно е далеч по-високо от нормалното. Казах го на Флорентино, когато се видяхме на мача срещу Реал през пролетта. А той се засмя: Сега видя ли колко е лесно да си футболист и колко трудно да си шеф!?

И е така - аз не съм в своята естествена роля, все още. Понякога гледам от трибуната и си казвам - ето така трябваше, ето там да подадеш, ето тук да пробиеш... А това е мислене на футболист. Все повече превключвам на режим "президент", но още ги има тези моменти.

Да ръководиш един клуб е страшно сложно и има много аспекти. Не е като да излезеш сам срещу вратаря, дори да е Оливер Кан! На терена нямаше ситуация, която да не мога да разреша. Тук е различно."

Не може да бъде подмината и темата със Суперлигата, разбунила духовете и едва не взривила футбола през пролетта. Един от инициаторите и главен двигател в проекта, който засега е "на трупчета", е именно Флорентино Перес - старият приятел и някогашен шеф на Роналдо в Реал.

"За мен основата на футбола са местните лиги, националните първенства - казва бразилецът. - Градът си обича отбора, феновете си купуват билети и всеки уикенд са там, един до друг. Това е почти семейна зависимост и взаимовръзка. Първо между феновете, а после между тях и отбора. Надявам се всичко това да се запази, малките и средните клубове имат жизнена нужда от него. Твърде малко отбори играят в европейските турнири, а какво ще стане с останалите?

Не мисля, че идеята за Суперлигата като такава е лоша. Естествено, че всички искат да гледат най-големите мачове и отборите в преки сблъсъци. Но в тази индустрия сме на път да изгубим основата, централните и важни неща. Това е така, защото липсва диалог във футбола. Най-важните хора в него не си говорят, а трябва да го правят."

След три поредни загуби в последните седмици, във Валядолид напрежението също не е малко. Май няма да има лятно парти в Ибиса този път, подхвърля някой от борда на директорите, къде на шега, къде насериозно, към Роналдо в ложата. Той се усмихва под маската, но не му е до смях.

"Пак няма да мога да спя и отново ще имам проблеми с жена ми", мърмори, напускайки стадиона след поредното поражение.

Семейният им дом със съпругата Селина Локс е само на 2 часа от Валядолид. Но тя не обича често да идва на мачове. Там е обикновено за по-важните, на съседното място до "Ел Президенте", както градът с любов нарича Рони.

Embed from Getty Images

"Той става кисел и непоносим, ако паднат", казва жена му.

А това е човек, когото всички харесват и който увлича след себе си всеки с харизма и естествен чар.

"Не познавам някой, който да не харесва Рони като човек, той е просто изключителен", казваше за него Стив Макманамън, когато играеха заедно в Реал.

На президента днес обаче може да му се наложи да загърби тази своя добра страна и да "обърне плочата" със здрава ръка. Защото това вече не е кариера на гениалния номер 9, който сам решаваше мачове, гаврейки се със съперниковите отбрани.

Тук бизнесът е друг и е безподащен, а отеклите крака, високото кръвно и липсата на сън вече го доказват на онзи, когото някога наричахме с възхищение Феномен на футбола.

Снимка: Getty Images