Новата документална поредица на Sky Sports, посветена на 70-годишния юбилей от създаването на Формула 1, вече тръгна във Великобритания.

В някои от сериите главни герои са шампиони и асове от разлчни поколения в спорта, но един от тях - рекордьорът по титли, обяснимо липсва в плът и кръв.

Михаел Шумахер се възстановява далеч от света и очите на обществото в имение в Швейцария след тежки травми на мозъка от инцидент на ски преди почти 7 години.

И все пак - такава поредица не може да мине без Шуми, който е представен в нея в думите на Рос Браун, бивш шеф на "Ферари" и един от най-близките семейни приятели на Михаел.

Той говори откровено за характера на седемкратния шампион, за миналото, но и за настоящето.

В една от сериите на "Race to Perfection", както се казва документалната поредица, Браун казва:

"Михаел оставаше неразбран от много хора, особено тези, които нямаха личен контакт с него. А той не допускаше много хора в своя свят, за да предпази семейството си. Самият той не обичаше публичното внимание, но не защото бе интровертен или надменен, просто искаше всяко свободно време за най-близките си хора.

Създаваше умишлено впечатление на някой далечен и недостъпен, на неконтактен. Но аз го познавам в съвсем друга светлина. Шумахер бе точно обратното - много внимателен, с чувство за хумор, сърдечен и чувствителен човек, който бе чудесна компания. Но само за хората, които смяташе за близки.

Имало е доста случаи, в които съм го представял по събития на хора, които са имали впечатление за него като за студен и дръпнат. И те са оставали поразени какъв е истинският Михаел.

В състезанията и в дните на работа с отбора, той бе педантичен и работохолик, като често слагаше маската на пълна недостъпност. Но само за пред медиите и външните хора. Няма и един човек, работил с него, който да каже лоша дума. Отборен играч, който бе готов да прекара и нощта с механиците, но детайлите да са изпипани."

Тъжното впечатление, което остава от думите му е, че Браун говори за Шуми изцяло в минало време. А той знае отлично какво е състоянието на Михаел, тъй като го е виждал няколко пъти след 2013-а.

В края на епизода бившият шеф на "Ферари" споделя, че е един от малкото хора, допускани в имението - не често, но все пак е бил там.

"Това, което се случи с него е кошмар, трагедия. Уверявам ви, че той е в най-добрите възможни ръце и заедно с хората около него се бори.

Винаги е бил невероятен човек, характер и боец."

Михаел спечели 72 победи с "Ферари", като отношенията и сътрудничеството с Рос Браун винаги е описвал като "най-доброто партньорство в кариерата му".