Сблъсъци, палежи, бомбички, камъни и 19 ранени фенове и полицаи до момента, стигна се до истинска война в центъра на София - това е равносметката от протеста на футболните фенове срещу Българския футболен съюз. А репортерите на Корнер Венислав Кирилов, Динко Гоцев и Иван Боянов предаваха на живо от мястото на събитието от първия миг всичко случващо се - този път не на терена, а по централните улици на столицата около Националния стадион.

Всичко започна с блокада на движението на "Цариградско шосе" на "Орлов мост". Това се случи няколко часа преди предпоследната европейска квалификация на националния ни отбор, която противопоставя футболистите срещу Унгария в официалния дебют на новия селекционер - Илиан Илиев.

Около Националния стадион "Васил Левски" се събраха хиляди фенове, както откъм Сектор "А", където бяха разположени привържениците на "Левски", така и откъм Сектор "Г", където агитката на ЦСКА спря движението по най-големия булевaрд в столицата.

ГАЛЕРИЯ ОТ БЕЗРЕДИЦИТЕ >>>

На улица "Гурко", която е пред централния вход на спортното съоръжение, бяха разположени "сините" и именно там станаха големите безредици между граждани и полиция.

Запалянковците са обединени в желанието си Борислав Михайлов да подаде оставка като президент на БФС, след като е начело на централата вече 18 години.

Легендарният вратар наследи Иван Славков - Батето на поста, но оттогава България няма класиране за голям футболен форум. Последното ни участие бе на Евро 2004 в Португалия, когато отпаднахме в групите.

Снимка: БТА

В столицата дойдоха и привърженици на варненския Черно море и пловдивския "Ботев", а също така и унгарски фенове.

Стигна се дотам, че по време на протеста полицаите иззеха пистолет, боксове и палки от привържениците, предаде Нова телевизия. Също така бяха конфискувани и пиротехнически средства, което не спря феновете да обстрелват органите на реда.

ГАЛЕРИЯ ОТ БЕЗРЕДИЦИТЕ >>>

Малко след това полицията взе мерки, като в действията се включи и жандармерията с водно оръдие.  Феновете пуснаха ракети срещу полицаите, а те получиха подкрепления и пристигнаха още униформени и второ оръдие.

Снимка: БТА

В центъра на София има над 1000 полицаи и за съжаление, няколко от протестиращите фенове бяха ранени от тях. 

Ситуацията в столицата действително бе като военна зона. На ъгъла на "Васил Левски" и "Гурко" има запалена кола, която пожарникарите в дълго време се опитваха да изгасят и за щастие успяха.

Снимка: БТА

В резултат на агресивни действия в района на Националния стадион има пострадали полицейски служители, съобщиха от МВР.

От ведомството информираха, че столичната полиция предприема организация и мерки за деескалиране на напрежението, възникнало по време на протестните действия. Потвърдиха, че за овладяване на ситуацията е било използвано и водно оръдие. След сблъсъци между агитки има пострадали и сред протестиращите. Нанесени са и материални щети по моторни превозни средства. Пред очите на всички горя бус, подпален от феновете.

Линейки на Спешна помощ транспортираха към столични болници 14 пострадали при ексцесиите между фенове и полиция. 10 линейки са на терен, каза Катя Сунгарска, говорител на Спешна помощ в София, по бТВ. Тя уточни, че не може да съобщи за критични случаи, но от тези 14 души има такива, които са в по-тежко състояние. По-късно броят на пострадалите нарасна на 19 души. 

"Има хора със счупени крайници. Караме ги в ИСУЛ, във ВМА, но това е динамично, защото екипите продължават да работят", каза Сунгарска.