Живите затварят очите на мъртвите, а мъртвите отварят очите на живите.

Тази популярна сентенция с пълна сила важи за някои от най-великите спортисти в света, които обаче след кончината си имат нещастието имената им да се превърнат в нарицателно за грозни съдебни битки, скандали и дори ексхумация.

Защото е ясно, че докато милионите почитатели скърбят за смъртта на своя спортен идол, там някъде има едни хора, за които скръбта се материализира в дебели пачки. Или поне опити за това.

След като през седмицата духовете бяха разбунени от поредната порция съдебни дела около загиналия преди 3 години в самолетна катастрофа футболист Емилиано Сала, мнозина си припомниха за някои от най-скандалните случаи в борбата за наследството на великите спортни легенди.

Един от най-показателните случаи е скандалният шахматен гений Робърт Джеймс Фишер, който е толкова ярка фигура, че дори и след смъртта си отново намери начин да е на челните страници на вестниците.

Причината е добре известна - бурният му живот някак естествено се трансформира в още по-бурна битка за наследството му, оценявано на 2 милиона долара.

През 2008 година вечният покой на шахматиста бе прекъснат заради принудителна ексхумация на останките му. Искането дойде след съдебна заповед заради претенции от филипинката Мерилин Йънг, че Фишер е баща на дъщеря й. Двамата уж имали бурна връзка, в резултат на която през 2001 година на бял свят се появява Джънки Йънг.

Заради това твърдение районният съд в Рейкявик (ще припомним, че Фишер изживя последните си години в Исландия като местен поданик) постанови ексхумация и ДНК тестове, които бяха очаквани с огромен интерес.

Резултатът - Мерилин и дъщеря й Джънки няма да вземат и цент от парите на Фишер, тъй като анализът е категоричен, че той не е баща на детето.

Това обаче далеч не е всичко - за парите му тогава продължиха да спорят двамата племенника на шампиона, както и бившата му съпруга - японката Миоко Ватай, а също и данъчните власти на САЩ, които настояваха, че гросмайсторът има неизплатени задължения към американската хазна от периода, когато беше поданик на страната.

Японката обаче не можа да представи пред исландските власти валиден брачен договор и битката за парите бе спечелена от племенниците, които на свой ред сключиха споразумение с данъчните власти и така казусът изглежда, че бе финализиран.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Подобна е съдбата на друг велик шампион - Наим Сюлейманоглу, при когото посмъртно също се появява японска съдебна нишка.

Джобния Херкулес си отиде от този свят на 50-годишна възраст след мозъчен кръвоизлив през 2017 година. Щангистът, който 46 пъти чупи световните рекорди, бе истински герой както за България, така и за втората му родина Турция.

Историята, която също ще завърши с ексхумация, започва през 1988 г. на олимпийските игри в Сеул, когато Наим Сюлейманоглу среща японската журналистка Киоко Мори. Тя е десет години по-възрастна от него, но въпреки тази разлика, последва 147-сантиметровия спортист в Турция и през 1991 г. му ражда дъщеря в Анкара.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

По-късно двамата се разделят, а следите на дъщеря му се губят. Тя е издирена след смъртта на спортиста благодарение на усилията на неговия брат и по волята на самия Сюлейманоглу, който приживе казва, че Секаи Мори също има право на наследство. Последното твърдение обаче е категорично оспорвано от другите две дъщери - Сезин и Есин.

Турските медии припомнят, че щангистът има четири деца от три жени, макар никога да не е имал официален брак. Така само няколко месеца след смъртта му гробът на Сюлейманоглу е отворен, отново с решение на съда.

Снимка: Twitter

За разлика от Фишер обаче, ДНК-анализът потвърждава, че Наим на 99.9 процента е баща на Секаи Мори. С други думи - японската му дъщеря има право на солиден дял от 4-те му милиона долара, оставени като наследство.

Но когато говорим за юридически хаос след смъртта, като синоним веднага изниква името на Диего Марадона. Футболната легенда си отиде на 25 ноември 2020 година, хвърляйки в траур цяла Аржентина.

1.5 милиона опечалени минаха за последно сбогом пред ковчега му, но след като страстите се поуталожиха, изникнаха купища въпроси. Най-сериозният от тях - как ще бъде поделено наследството му, оценявано на над 44 милиона евро.

В битката за парите се впуснаха 16 роднини! Сред участниците за джакпота са петте законни деца на легендата и седем извънбрачни, както и четири бивши съпруги. Битката обещава да е дълга и оспорвана, тъй като Диего оставя завещание още през 2012-а, което обаче няколко години по-късно къса. И в момента няма "черно на бяло" каква е волята му.

Добрата новина е, че за момента все още няма съдебна опасност Дон Диего да бъде ексхумиран и да се нареди по този печален критерий до Фишер и Сюлейманоглу. Защото, в крайна сметка, законът си е закон, но когато става въпрос за спортни легенди, превърнали се кумири за милиони, съдът все пак трябва да има "едно наум", когато издава заповеди за ексхумация. Или пък не?

Снимка: AP/БТА