Докато клубовете в Европа са в почивка или се подготвят за новия сезон, то отвъд океана футболът е разгара си.

Вчера стартира Копа Америка, в която се впуснаха най-добрите тимове от Южна Америка.

Тази нощ в САЩ пък ще започне Голд Къп, турнирът на Северна Америка.

Това ще бъде 15-то издание на турнира, като по традиция той ще се проведе в САЩ. Ще има и по два мача в Коста Рика и Ямайка.

За първи път в турнира ще участват 16 отбора. Това е ясен знак за напредъка на футбола в региона, където останалите тимове вече са доста по-близо като ниво до големите фаворити САЩ и Мексико.

Ясен показател за тази тенденция е, че в последните три финала, на два пъти участва Ямайка и веднъж Панама.

Все пак екзотиката продължава да съпътства турнира, с доста интересни отбори от Карибско море.

Фаворитите обаче са ясни. САЩ защитава титлата си отпреди две години, която беше шеста за страната. Мексико от своя страна има 7, а последната от тях дойде през 2015-а.

Снимка: Getty images/ Guliver photos

Единственият тим, който някога успя да наруши хегемонията на големите два бе Канада с титлата си през 2000 г.

Именно канадците ще открият първенството тази нощ, когато се изправят срещу остров Мартиника.

Малко по-късно пък Мексико ще се изправи срещу Куба в другия мач от групата.

И като споменахме тима на Мартиника, който вече има пет участия на Голд къп зад гърба си, дебют на това първенство ще направи остров Бермуда.

Място свързвано със слънчеви плажове, където живеят едва 70 хиляди човека и няма професионален футбол, ще мери сили с най-добрите на континента, на стадиони, които могат да поберат всичките му жители.

Друг интересен дебютант ще е тимът на Гвиана. Страна, която се намира на територията на Южна Америка, но е част от футболната конфедерация на Северна.

По терените на САЩ ще има и отбори като Кюрасао, Хаити и Тринидад и Тобаго.

В досегашните 14 издания участие са взели 26 страни, като покани са получавали отборите на Бразилия, Колумбия, Перу, ЮАР, Южна Корея и Еквадор.

Бразилия и Колумбия дори достигат и до финал, но губят. Селесао от Мексико след "златен гол", а колумбийците от Канада с 0:2.

Както споменахме вече, Ямайка има два финала, при това в последните две издания. Два двубоя за титлата има и Панама, а по веднъж са играли Хондурас и Коста Рика.

Финален сблъсък между Мексико и САЩ се е състоял пет пъти, като в 4 от случаите триумфа е за "ацтеките", при това с категорични резултати като 5:0 и 4:0.

Мексико е фаворит и сега, а този тим винаги се радва на огромна подкрепа по американските стадиони. Хиляди мексиканци живеещи в САЩ изпълват улиците на градовете, в които играе техният тим.

Снимка: Getty images/ Guliver photos

Часовата разлика прави турнира неудобен за европейските фенове, което не го прави особено популярен на Стария континент.

В Северна Америка обаче са лудо по него. Дори и в САЩ, където феновете на футбола стават все повече и повече.

Е, за тях идва вълнуващ месец, в който всички ще очакват битката между Мексико и САЩ на евентуален финал, защо да не се появи и някоя екзотична изненада.

Ето и групите на турнира:

Група "А"

Мексико, Канада, Куба, Мартиника

Група "В"

Коста Рика, Хаити, Никарагуа, Бермуда

Група "С"

Ямайка, Хондурас, Ел Салвадор, Кюрасао

Група "D"

САЩ, Панама, Тринидад и Тобаго, Гвиана

Снимка: Getty images/ Guliver photos