Серина Уилямс навършва 40-годишна възраст днес и продължава една от най-впечатляващите кариери в женския тенис.

Ако питате нейния дългогодишен треньор Патрик Муратоглу, той ще ви каже, че това е най-великата в този спорт за всички времена.

Серина е много повече от просто тенисистка, но ако говорим само за спорт, тя е закована на 23 титли в Големия шлем и вече четири години стои зад Маргарет Корт, която е с 24.

По повод 40-ия рожден ден, Муратоглу изрази категорично, че това не е най-значимата статистика.

"Маргарет Корт игра по време, в което 3/4 от играчите дори не пътуваха за Australian Open, а тенисът бе аматьорски спорт с основна схема от 16 играчи.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Не искам да омаловажавам постигнатото от Корт, но това е друга ера. Да, щеше да е хубаво Серина да подобри нейния рекорд, но и да не го постигне, тя остава най-великата за всички времена", категоричен е Муратоглу.

За последно Уилямс спечели титла от Големия шлем през 2017-а, когато триумфира в Австралия. Направи го докато е бременна с първото си дете Олимпия. Нейната сестра Винъс остана в сянката й със своите седем трофеи. Двете обаче направиха страхотен тандем на двойките, където си спечелиха по още 14 титли заедно.

"Серина все още е силна. Въпросът е доколко го иска и колко още е готова да даде, за да е на върха. Откакто се роди дъщеря й, е много по-трудно. Затруднява се да сложи живота си на тенисистка пред този на майка. Това е напълно разбираемо.

Мисля, че това бе основната причина да не спечели нова титла в Големия шлем. Нейното семейство е на първо място. Тя осъзнава тези неща и ще видим какво ще стане в бъдеще", добави Муратоглу.

От 2017-а насам Уилямс загуби четири поредни финала в Големия шлем и това вече прозира като сериозен психологически проблем. Анджелик Кербер, Наоми Осака, Симона Халеп и Бианка Андрееску станаха шампионки след финали срещу американката, в които не й дадоха нито един сет.

Снимка: Getty Images

Дори и да не изравни рекорда на Маргарет Корт, Муратоглу смята, че Серина трябва да бъде оценена за революцията, която е донесла на женския тенис.

"Тя промени тениса. Донесе атлетизъм, какъвто нямаше преди това. Със сестра й Винъс отвориха вратата за нова генерация от тъмнокожи играчи, защото преди това спортът бе само за белите. Тя караше съперничките си да се страхуват в много дълъг период, което е впечатляващо.

Освен това вкара бизнеса в женския тенис. Преди нея маркетинговата част бе минимална, но тя промени това с аурата си. Големите договори станаха възможни и за другите тенисистки", каза френският треньор.

Той и Серина се събраха през 2012-а и той успя да подобри играта й както физически, така и психологически. Муратоглу смята, че еквивалента й в мъжкия тенис е Новак Джокович заради менталната издръжливост на двамата.

Снимка: Getty Images

"В началото на кариерата си, тя имаше липса на увереност. Не беше себе си, но аз знаех какво може. Когато се класира на полуфинал на "Уимбълдън" през 2012-а и бе седма в света, бяхме в ресторант. Тя се втурна към мен с усмивка и ми каза "каквото и да стане, е страхотно, от понеделник ще съм седма в света".

Попитах я какво толкова. Изненадан съм, че намираш това за толкова значимо, обясни ми защо. Тя се разстрои и не ми отговори. Но същата вечер ми писа и се извини, защото №3 и №2 в света не я устройва. Оттогава стана различна", спомня си Муратоглу.

Едно е сигурно - на 40-годишна възраст тенисът не е основният приоритет за Серина. За последно тя игра на 29 юни, когато загуби в първия кръг на "Уимбълдън" от Аляксандра Саснович заради контузия.

Дали я чакат по-добри дни в играта? Едва ли, но определено остава една от най-великите в спорта.