Грег Попович вече е най-успешният треньор в НБА от гледна точка на победи, след като измести от върха Дон Нелсън. Легендарният треньор на Сан Антонио вече може да се похвали с 1336 спечелени мача - повече от който и да е друг в 75-годишната история на Асоциацията.

Неповторимият Поп, както всички го наричат, може на пръв поглед да изглежда като вечно сърдито старче, но ако изслушате няколко негови интервюта, особено по време на или след мачове, ще разберете, че става дума за култов тип с невероятно чувство за хумор. Роден преди 73 години в Ийст Чикаго, щата Индиана, в семейство на сърбо-хърватски родители, Грег Чарлз Попович е циментирал своето място сред най-големите в играта.

Отличен пример за убийствената му ирония е случай, в който след първата част на конкретен мач Спърс изоставаха в резултата, а той бе запитан какво е мнението му.

“Ние губим, а те водят. Защо ли? Защото са вкарали повече от нас”

Невероятните 1336 победи са допълнени от пет шампионски титли, три награди за “Треньор на годината” в НБА, както и олимпийско злато като селекционер на САЩ, завоювано миналото лято в Токио. Попович рядко обича да говори за себе си, което също е показателно за това каква личност е най-успешният наставник в НБА, който задмина фигури като Фил Джексън, Пат Райли, Джери Слоун, Лари Браун и Ред Ауербах.

Далеч преди да стигне до НБА и да слушаме култовите му изказвания редовно, младият Поп се дипломира от Академията на военновъздушните сили на САЩ със специалност “Съветски науки” и се подготвя за разузнавач. След това в продължение на пет години води военния отбор на Щатите на различни турнета в Източна Европа и Съветския съюз, които според мнозина са комбинирани с неща, простиращи се отвъд баскетбола - в шпионажа.

Грег Попович никога не е обичал да говори за себе си, за това сякаш е по-добре да разберем какво мислят другите за него. В Тексас той изгради истинска династия, винаги е проповядвал отборен баскетбол, нравещ се дори и на неутралните фенове, а през годините (вече над 25 начело на “шпорите”), редица кадри, тръгнали от неговия щаб, оглавиха като треньори тимове от НБА и дори спечелиха титли.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Чувството за хумор е задължително

“Мога да заявя, че когато проучвахме дали някой играч ще пасне в Сан Антонио, коментирахме, че ако няма чувство за хумор, то нещата няма да се получат. Особено пък ако не може да се смееш на себе си. Той обича да е обграден от хора с чувство за хумор, които са интелигентни и мгоат да се самоиронизират”, казва Майк Бъденхолзър, който бе помощник на Поп в продължение на 17 години, след което премина през Атланта като старши треньор, а с Милуоки спечели първата си титла на НБА миналия сезон.

Да работиш дори и на Коледа

Тони Паркър определено знае какво е да играеш за Поп. Легендарният френски пойнт гард спечели 4 титли под негово ръководство между 2001 и 2018 година, веднъж бе избран за MVP на финалите, a също така участва и шест пъти в Мача на звездите.

“Това е може би най-показателната ми история с Поп. На Коледа трябваше да имаме празнична вечеря, а той обеща, че ще бъде просто вечеря и няма да се говори за баскетбол. След 30-40 минути вече гледахме видео от мачовете на следващия ни съперник. Той е наистина труден, иска да побеждава на всяка цена и има невероятна работна етика. Винаги е съумявал да постави егото на всеки един играч встрани - в името на отбора. Той е най-великият треньор за всички времена”, смята Паркър.

В момента в НБА има петима треньори, които по един или друг начин са работили с Попович преди да стигнат там, където са в момента - Име Юдока (Бостън), Майк Бъденхолзър (Милуоки), Джеймс Борего (Шарлът) и Монти Уилямс (Финикс). В това число влиза и Стив Кър (Голдън Стейт), който първо игра за Спърс, а след това бе част от щаба. Други негови възпитаници също са на сериозни позиции - генерални мениджъри на тимове от Лигата, съответно Шон Маркс (Бруклин), Сам Прести (Оклахома Сити) и Кевин Причард (Индиана).

Снимка: Getty Images

Всеки един от тях е възприел мантрата на Грег Попович - че трябва да превъзмогне себе си.

Да гледа отвъд индивидуалните цели и егото си и да работи за нещо по-голямо и значимо. И както вече бе отчетено, да могат да се смеят на самите тях.

Гардът на Чикаго ДеМар ДеРоузън пък си спомня как по времето, в което играе в Спърс, Попович кара играчите си да гледат документален филм на National Geographic за пингвини.

“Поп ни накара да гледаме филм за пингвини. На практика искаше да ни покаже важността на работата в екип. Как да се обединим около дадена цел. Гледахме как мигрират, как мъжките пазят яйцата на женските, които липсват с месеци, събирайки храна… На практика показваше как всеки трябва да знае ролята си и да е окей с това. Беше просто умопомрачително”, връща се назад във времето ДеРоузън.

Показателно е и мнението на Дон Нелсън, когото Попович задмина на върха на класацията.

“Смятам, че аз научих повече от него, отколкото той от мен”, кратък и ясен е Нелсън, който взима Поп в щаба си в Голдън Стейт в началото на 90-те години.

A сега не скри радостта си от това, че именно Грег Попович го е изместил от върха на класацията по спечелени мачове в НБА.

Поп никога не се е страхувал да експериментира, да бъде революционер и да прави неща, приемани за нетипични. Например да започне да залага на чуждестранни играчи, за които в Щатите дори не са чували или пък да има жена в треньорския си щаб.

Победите са победи. 

НБА пък е баскетболно първенство, но той е много повече от просто баскетболен треньор.