Ако се спомене името на Аякс навсякъде по света, всеки знае за какво става въпрос.

Това е най-великият нидерландски футболен клуб и един от най-големите в историята на световния футбол. Днес празнува 120-ата си годишнина.

Нидерландците или го обичат до болка или го мразят, няма средно положение. Клубът от Амстердам е синоним на финес, талант и тотален футбол. Един от малкото клубове, които имат признаци в своята идентичност, която ги различава от всички останали.

През миналия сезон на Шампионска лига този тим накара хиляди фенове отново да се влюбят в играта. В това число и такива, които я бяха позагърбили и бяха решили просто да превключат каналите на телевизора.

Този Аякс отстрани последователно европейските гиганти Реал (Мадрид) и Ювентус преди да отпадне драматично на полуфинал от Тотнъм. Игра изумително и с млади футболисти, които не се страхуваха от многократно по-скъпите си съперници. Представянето беше впечатляващо и изненадващо в средата на модерния футбол, но не и фактът, че това се случва именно на Аякс.

Любопитното за този тим е, че той вече не опитва да гради династия. Появява се от време на време от нищото, напомня за себе си с тоталния футбол и притихва за няколко години. Най-добрите му играчи биват разпродадени из най-големите европейски клубове, докато се създаде нов супер състав от други млади таланти.

В последните четири години Аякс е отборът, който е произвел най-много играчи за клубовете из Европа. Разделянето с най-добрите е тъжен процес за феновете, но той не отнема от поводите за гордост, които са налице в почти всеки сезон.

Снимка: Getty images/ Guliver photos

За изграждането на млади футболисти в този отбор говори един простичък факт. Той е в серия от близо 1800 поредни мача, в които в състава играе поне един юноша на клуба. Въпросната серия започва още през септември 1981-а.

Това е отбор, който е изграден да печели и да го прави по възможно най-красивия начин. Независимо кой е треньор или кои са играчите, Аякс се стреми да доминира и да не поглежда назад. Стреми се да използва тоталния футбол, при който всеки от играчите може да вземе ролята на останалите си съотборници с изключение на вратаря.

Този тип футбол е наложен в Аякс още преди да се преполови миналия век . Идеята за подобна тактика въвежда Джак Рейнълдс, който е треньор почти 25 години на Аякс през първата половина на ХХ век. Там играе и Ринус Михелс, който доразвива неговите идеи и е смятан за родоначалник на тоталния футбол.

Аякс е 34-кратен шампион на Нидерландия, като има с 10 титли повече от големия съперник ПСВ (Айндховен). Купата на страната е завоювана 19 пъти. В Европа трофеите също са впечатляващи, като четири пъти тимът е бил на върха на най-големия клубен турнир. За последно това се случи през 1995-а с Ван Дер Сар, Блинд, Рийкард, Зеедорф, Давидс, Литманен и Овермарс в състава си.

За разлика от нидерландския национален отбор, за Аякс не е чуждо да е на върха, макар и двете селекции често през годините да изповядват идентичен стил. Според международна федерация за футболна история и статистика това е седмият най-успешен клуб за миналия век.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Един от най-великите моменти в историята на амстердамци категорично е дебютът на Йохан Кройф, който се превърна в човек-футболна институция. Това се случва през 1964-а, когато големият нападател вкарва първия си гол при загуба с 1:3 срещу GVAV.

По онова време клубът е полуаматьорски, далеч от най-добрите на континента. Но с Кройф в състава си Аякс спечелва седем титли на страната, четири купи и три поредни пъти е кралят на Европа между 1971-а и 1973-а. Никой не е оставял толкова ярка следа в клуба, колкото този конкретен юноша на клуба. Това е съставът на Тоталния футбол, помел всякакви разбирания за играта и променил завинаги всеки, който го е гледал. Националният тим, изграден върху гръбнак от Аякс, стига два поредни финала на Мондиал през 70-те, но ги губи.

Зад Кройф стои много повече от сухата статистика. Не случайно вече 55-хилядния стадион на Аякс носи неговото име. Духът на Йохан може би още 100 години няма да спре да витае из Амстердам - като легенда и философия как се играе футбол. Учениците му са навсякъде - треньори, ръководители, визионери на играта. Прочутата Ла Масиа в Барселона е изградена по неговата философия, така той е единственият футболен колос, повлиял пряко и в огромна степен развитието на не един, а два световни гранда. Аякс и Барса изповядват "Кройфизъм" и днес.

Друга легендарна история с Аякс е връзката на клуба с еврейската общност. Амстердам често е наричан "Йерусалим на Запада" и има защо. Близо 80 хиляди евреи за живели там в годините преди Втората световна война. През онези години Аякс играе на стадион "Де Меер" до който се стига през еврейския квартал.

Първият от тази общност, който играе за клуба, е американецът Еди Хамел, който загива в Аушвиц през 1943-а. Евреите обаче остават силни и след войната, и до ден днешен продължават преимуществено да подкрепят амстердамския клуб. Еврейски символи често могат да бъдат видяни из сектора с привърженици на Аякс, като това изобщо не притеснява кореняците в агитката, които прегръщат идеята. Феновете често биват обиждани по този повод от противниците.

Амстердамският журналист Ханс Кнооп, който е писал две книги за историята на Аякс, споделя следното: "Сигурно 95 процента от феновете на Аякс дори не знаят къде е Израел, камо ли да са евреи. Но инстинктивната защита и реакция на обидите през годините, прави връзката не по-малко силна."

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Приемствеността към легендите на клуба е нещо друго, което отличава Аякс от останалите. Ръководителите вътре винаги са бивши играчи. В момента Марк Овермарс е директор по футбол, а Едвин Ван Дер Саар е изпълнителен директор. Те са двама от европейските шампиони с Аякс. Тук са още Михаел Райцигер, Кристиан Поулсен и Дани Блинд, който е член на борда на директорите. През годините легендите на Аякс почти винаги се връщат в клуба, за да заемат висок и отговорен ръководен пост.

"Днес ставаме на 120 години. Поглеждаме назад с изумление за това, което постигнахме. От златните години до всичката кръв, пот и сълзи. Тези спомени ни направиха Аякс, спомени които споделяме с вас", написаха от клуба.

Вече 120 години, синовете на Господ, както биват наричани, не могат да бъдат сбъркани по европейските футболни терени. И то - не заради неподражаемия екип с дебелата червена ивица през средата.

А заради стила им - аяксовския футбол.

Снимка: Getty Images