След 1:1 в Полша, шансовете на младежите на България за класиране на Евро 2021 почти изчезнаха, но... нека видим какви все пак са те. На теория отборът ни още може да се надява, макар и на твърде много услуги от други тимове.

На 17 ноември Полша приема Латвия, а ние сме домакини на Естония. Ако поляците спечелят, всичко написано по-долу става безпредметно. Но ако България победи, а Латвия не загуби, ситуацията е различна.

При равенство в другия мач, нашите младежи ще са втори, а латвийците - последни. Така се елиминират двата ни резултата срещу тях, с което ние завършваме с 14 точки. В момента головата ни разлика е +6, задължително е да опитаме да я подобрим чувствително в последния двубой.

При победа на Латвия в Полша обаче, последни остават естонците и тогава нашите точки се стопяват до 12 (имаме 6 от Естония и само 4 от Латвия). И в такъв случай шансовете ни, въпреки че ставаме втори, са илюзорни.

Пет от деветте втори тима се класират на първенството. Ако сме с 12 точки - шансове реално нямаме да сме сред тях.

Каква е ситуацията, ако стигнем някак до второто място и сме с 14 т.?

В две групи (2 и 7) е сигурно, че подгласникът ще е с над 14 т., а в една (4) - поне с толкова (но много по-добра голова разлика от нас). Така три от квотите изглеждат гарантирани. Борим се за една от другите две, като конкуренцията е от 5 групи.

В група 1 има надежда - там 4 отбора са в люта битка за първите две места и си отнемат взаимно точки, предстоят им още преки двубои... Който и да е втори измежду Италия, Ирландия, Исландия и Швеция, е възможно да остане с под 14 точки.

В група 3 Австрия ще е втори, а две победи до края като гост на Турция и домакин на Андора, ги правят недостижими за нас. Надеждата е в турските младежи, които с едно реми да спрат австрийците.

В група 6 почти няма шанс вторият тим да е с по-голям актив от нас.

В група 8 Румъния има нужда от точка в последния си мач у дома с класиралия се вече датски отбор, за да е с 14 т. и голова разлика +15 - тоест, недостижим за нас.

В група 9 Белгия трябва да загуби мача си в Босна, за да остане след нас. При реми ще е със същия актив от 14 т. и плюс 10 голова разлика...

Сложни сметки, които минават през две задължителни условия: България да победи Естония на култовия за нас 17 ноември, а Полша да направи реми у дома с Латвия.