Една изключително обещаваща спортна кариера може да приключи в самото си начало. И един от най-скъпите договори на състезател в историята - да бъде анулиран или дълго оспорван по съдилищата на Америка. Зад Океана се вихри огромен секс скандал около Дишон Уотсън - куотърбек, който преди месеци смени Хюстън Тексанс с Кливлънд Браунс, като подписа контракт за гарантирани 230 милиона долара в следващите 5 сезона.

Ето я цялата хронология в случая, който се превърна в нещо средно между водещ на криминални и спортни новини в последните седмици. Една история за масажи, обвинения, много, много пари и един спортен талант, който е на път да бъде пропилян.

Кой е Дишон Уотсън?

На 26 години е, куотърбек в американския футбол. Избран в драфта като №12 в първия кръг (сред топ талантите) от Хюстън през 2017-а, след като печели националния колежански шампионат с Клемсън. Всъщност, първоначално изборът му трябва да отиде в Кливлънд, но те разменят правото да избират №12 с Хюстън и губят куотърбека.

Снимка: Getty Images

Започва 6 мача в първия си сезон в НФЛ, следват три, в които е неизменен №1 на позицията си и не пропуска двубой. През 2018-а и 2019-а извежда Хюстън в плейофите, като статистиките му са много силни.

През 2020-а е най-добър в цялата лига като показатели за подадени ярдове, като завършва редовния сезон и с 35 тъчдаун паса. Изключителни статистики за играч от отбор, който е с 4 победи и 12 загуби, отчайващо далеч от плейофите, в този конкретен сезон. И в трите му години като титуляр е селектиран в Про Боул мача на звездите.

След 2020-а иска да бъде трансфериран, като Кливлънд винаги е бил мечтаната дестинация.

Но...

Секс скандалът

На 16 март 2021 г., когато Хюстън и агентите на Уотсън са в разговори за това какво е бъдещето му, идват първите обвинения. Адвокат Тони Бъзби, който е много популярен в Тексас и наскоро се кандидатира (и изгуби изборите) за кмет на Хюстън, обявява новината - масажистка е завела дело срещу футболиста за сексуален тормоз по време на сеанс, за който той си е платил - професионален масаж. Детайлите също се появяват. Уотсън предлагал секс, докосвал я и настоявал, но не се стигнало до полов акт и няма жалба за изнасилване.

В следващите три дни се появяват още 11 нови жалби. В тях има какви ли не подробности за това какви услуги е искал Дишон по време на масажи, които са поръчани в хотелски стаи в Хюстън. Нито едно обаче не е за изнасилване, като най-сериозните са за "склоняване към орален секс", "принудително масажиране на пениса" и т.н. Постепенно обвиненията стават 24, а НФЛ започва независимо разследване на случая. И докато то върви, нещата не стават по-добри за Уотсън в отбора му.

Снимка: Getty Images

Хюстън Тексанс изпадат в тежка ситуация. Те имат изключително ценен играч, който може да свърши работа на терена, но не иска да играе и желае трансфер. Нито един отбор обаче не иска дори и да чуе да посегне към Дишон, докато се вихри скандалът. Така Тексасците го оставиха на скамейката за целия сезон 2021 г., обявавайки преди всеки от двубоите, че "Дишон Уотсън е извън състава по причини, не свързани с контузия".

Кливлънд

През март тази година Кливлънд взе своя човек, след като получи пълни уверения от адвокатите му, че няма шанс Дишон да влезе в затвора и да му бъде забранено да играе футбол под някаква форма.

През април обаче нещата се променят и 24 съдебни дела са внесени срещу куотърбека. Адвокатите му отново подчертават: Няма шанс за ефективна присъда.

7 юни 2022-ра. "Ню Йорк Таймс" публикува пълните разкрития по скандала, като в тях има цитати и от хора, работещи за Хюстън Тексанс. Оказва се, че в период от 17 месеца звездата от футбола е поръчал общо 66 масажистки в хотелски стаи в града. Тексанс знаят за всичко това и дори са подготвили специално споразумение за дискретност, което е давано за подпис на масажистките.

Според статията в изданието, с някои от тях Уотсън е правил секс, но те нямат право да го обвинят в каквото и да е, защото са подписали споразумението и рискуват да бъдат осъдени за огромни суми.

На следващия ден в 24-те обвинителни актове срещу Уотсън е включен и отборът Хюстън Тексанс, който е "съдействал" за извършените от него деяния. Самият играч още веднъж отрече да е направил каквото и да е без съгласието на момичетата.

"Не съм възпитан така, че да принуждавам жена да прави каквото и да е - каза той в официално съобщение на 8 юни. - Не третирам така жените. Абсурдно е да бъда обвиняван. Готвя се за сезона и не оставям всичко останало да ми влияе."

Снимка: Getty Images

Какво може да се случи?

Един детайл тези дни подсказва какво. В договора, който гарантира на Уотсън тези 230 милиона долара за следващите 5 години, има вмъкната клауза по искане на Кливлънд. Заплатата на играча за първия сезон е гарантирана и фиксирана на 1 милион долара. Което е абсурдно спрямо следващите четири, когато надхвърля 50 милиона на година! Очевидно е, че Браунс очакват някаква форма на наказание или дисквалификация на играча, която да се простре поне в следващите 12 месеца (сезонът започва през септември и завършва през февруари). В противен случай - звучи ли ви логично такова разпределение на сумите?

Според американските медии, за провинения, различни от принуждаване към полов акт, футболистът едва ли ще стигне до ефективна присъда. Но една условна така го лишава от сериозни бонуси (клаузи в рекламните му контракти гарантират автоматично анулиране, ако има такъв казус), а и лигата ще трябва да го накаже.

А и... кой знае дали още момичета няма да излязат напред и да поискат да го съдят? Ефектът на доминото, особено ако исковете на тези досега им донесат "резултати".

Тезата и на Хюстън, и на Кливлънд, е сходна - това са професионалистки, които знаят какво правят, а общуването им със звездата е дало идеална възможност да опитат да се облагодетелстват финансово чрез съдебните дела. Тоест - те търсят извънсъдебно споразумение, което да им бъде предложено от адвокатите на играча. Да вземат пари и всичко да приключи.

Такъв сценарий обаче вероятно вече трябваше да е задвижен, след като скандалът се вихри повече от година... Изглежда самият футболист и армията му от адвокати не са склонни да търсят такова разрешение, опасявайки се, че ще им излезе "златно".

Има и един вариант, при който след първата година Кливлънд анулира контракта. Това е по-сложен сценарий, но ако се случи така, че законът прати Дишон в ситуация, в който той не може да тренира и играе твърде дълго... Кой знае?

Би било твърде жалко за такъв талант. И без това вече пропусна цял сезон в разцвета на силите си.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images