Новината за отказването на която и да е звезда в американския футбол щеша да се прокрадне навсякъде извън САЩ. Нямаше как да измести велики истории от уикенда като победата на Рафа Надал в Мелбърн, например.

Но когато Том Брейди - лицето на играта и един модерен спортен Джеймс Бонд на Америка, каже "стоп", това е различно.

И защо е различно? Ако не следите американския футбол, вероятно не знаете много за легендарния №12. Възможно е да сте чували името му покрай поредния Супербоул, или край ослепителната му и е изключително популярна по света съпруга Жизел Бюндхен. Нищо чудно да е така. А Брейди е световна суперзвезда в спорт, в който да изградиш и задържиш доминация и ниво 22 години е направо изумително.

Толкова продължи царството на Брейди - 22 сезона. На 44 години той се отказва, защото вече е време да обърне внимание и на семейството. Стига е тормозил съперниците и печелил титли. Стига е чупил рекорди. Наистина е уморително да си подобрил практически всеки от тях в един спорт.

ВИЖТЕ ИСТОРИЯТА НА БРЕЙДИ В СНИМКИ>>>

Снимка: Getty Images

Това е история на човек, който не е искан от ... никого, когато е пробивал в професионалния свят на футбола зад Океана.

Въпреки че е вече капитан и лидер на Университета в Мичиган, с който печели "Ориндж Бол" титлата през 2000-а. При това - след обрат от 0:14 и 14:28 срещу Алабама. Тогава се ражда и прякорът му "The Comeback Kid". Този, който винаги се завръща, прави обрати и никога не бива да го отписвате.

През същата година в драфта на НФЛ Брейди би следвало да бъде избран високо, високо и рано. Системата за изтегляне на най-добрите колежански играчи в НФЛ е сложна, но е ясно - добрите бързо са избирани, още в първи кръг. А той е куотърбек на шампионите от Мичиган и всички са наясно какво може. Или поне - би следвало да са наясно.

Вместо това Том е избран в шестия рунд на драфта от Ню Инглънд. В щестия кръг - като някой, който не е бил в плановете на отборите като цяло - общо №199 сред изтеглените състезатели в новите им тимове от НФЛ. Номер 199. Брейди никога не го забравя - наскоро в интервю каза отново, че това е била най-голямата му мотивация през годините. Да докаже колко са бъркали всички в преценката си за него.

Пред него са издърпани в драфта 6 други играчи на позицията куотърбек, предпочетени тогава като по-добри и с по-голям потенциал. Той е седми избор... Днес в спортния фолклор на Щатите съществува легендата за "Шестимата на Брейди" - хората, които предпочетоха пред този, който стана №1 в историята на играта. Какво стана с тях ли?

Чад Пенингтън бе избран първи от Ню Йорк Джетс. Изигра 87 мача, направи прилична кариера, но само 6 пъти излезе на терена в плейофите. Няма титла.

С екипа на Мичиган, университетския му отбор

Снимка: Getty Images

Второто име на куотърбек в онзи драфт бе на Джовани Кармази (Сан Франциско го изтегли), който никога не е играл дори един мач в НФЛ.

Нататък: Крис Редмън, 12 мача като стартов куотърбек в цялата му кариера, води се шампион с Балтимор, макар да не е играл и една секунда във финала. Тий Мартин, 3 мача като резерва. Марк Булджър, изиграл 95 мача, но никога не стигнал плейофите. Спърджон Вин, 3 мача като стартов куотърбек, 13 общо в кариерата му. Тези шестимата, предпочетени пред Брейди, записаха 200 мача като титуляри в месомелачката на НФЛ.

Номер 12 има 363 като стартов играч, само в плейофите са 47. Спечели седем пъти титлата, а още три пъти бе на Супербоул и губеше финалите. Никой никога не го е правил. И вероятно трудно ще го повтори.

Брейди игра 20 години за Ню Инглънд, достигна 9 мача за трофея "Ломбарди" и спечели 6. Това е династия за историята. След това отиде в Тампа Бей, на 42 г., за да спечели още един шампионски пръстен. Няма спор, че е номер едно на позицията куотърбек в историята на играта. Вероятно - и изобщо от всички, макар фигури като Джери Райс и Джо Монтана от любимия на детето Брейди тим на Сан Франциско 49 през 80-те и 90-те да продължават да са гледани като божества. Том не просто ги надмина като постижения. Той пренесе магията си в три десетилетия.

Какво постигна куотърбекът ли? Ето какво:

- Спечели Супербоул в първата си година като титуляр в Ню Инглънд и лигата (2001 г.).

- Игра в плейофите във всеки един от тези 22 сезона, без два. В първия - 2002 г., Патриотите стигнаха до 9-7 баланс в редовните 16 мача и пропуснаха плейофите за една победа. Във втория Брейди скъса коленни връзки още в началото и бе извън игра на практика цялата година.

- Обявяван за MVP на сезона три пъти, а на Супербоул - пет пъти.

- Има най-много титли в историята (7), играл е 10 пъти на мача за трофея.

- Спечелил е най-много победи (277).

- Изиграл е най-много мачове от всички на позицията му в историята - 363.

- Подал е най-много точни пасове (8369) и е номер едно в тези за тъчдаун (707).

- Несравним по броя обрати, след като е изоставал в четвъртата, последна четвърт на мач (51 случая).

- Най-много победи в плейофите (35) и най-много изиграни мачове (46).

Пореден Супербоул триумф с Ню Инглънд

Снимка: Getty Images

И един момент, който вероятно остава неговият най-бляскав сред куп такива. Бащата на обратите от Краля на обратите.

През 2016-а на Супербоул Атланта Фалкънс водеше срещу Ню Инглънд с 28:3 в средата на третата четвърт. Оставаха 20-ина минути, а разликата бе такава, че на Патриотите трябваха най-малко три тъчдауна и фийлдгол без отговор. Нещо, което на такова ниво, е направо равнимо с чудо. Не се бе случвало на финал, няма и да се случи повече.

Брейди изигра невероятна последна част, оркестрира изравняване на резултата, а в овъртайма донесе и победата с атака, започнала на 75 ярда от ендзоната и завършена с тъчдаун. Никога не го отписвайте.

Човекът с №12 отдавна е марка, символ и парола. Той стана лицето на НФЛ по света и даде старт на глобалната популярност на една игра, която до средата на първото десетилетие на новия век бе изцяло и само за американците. Нещо повече от просто най-добрият играч. Той е суперзвезда, каквато този спорт никога не е имал. Всъщност, самият спорт никога не се е радвал на такава популярност извън САЩ, каквато има в последното десетилетие.

С десетки милиони последователи из социалните мрежи, със слава, надхвърлила традиционните граници на американския футбол като влияние - а те са от Източното до Западното крайбрежие, Брейди е суператлет от отбран вид. Да, може би не е Кристиано Роналдо или Меси, но фактът, че в Америка вече се говори за ефект "Брейди", какъвто имаше върху нацията и спорта Майкъл Джордан, е показателен.

От сцената слиза глобална суперзвезда. И едно от онези имена, които говорят нещо дори на хората, които не гледат спорта, в който той е оставил диря, колкото от Йети в снежен склон. Огромна.

Този път Comeback kid няма да се завърне. Неговата 22-годишна мисия на терена приключи.

ВИЖТЕ ИСТОРИЯТА НА БРЕЙДИ В СНИМКИ>>>

Пореден Супербоул триумф с Ню Инглънд

Снимка: Getty Images

С човека, сочен за негов наследник в Лигата - Патрик Махоумс от Канзас Сити

Снимка: Getty Images