"Бонд. Джеймс Бонд".

Репликата, превърнала един филмов образ в икона за поколения. А първият Агент 007, който я изрече, напусна този свят в последния ден на октомври.

Неповторимият шотландски образ, сър Шон Конъри, почина на 90-годишна възраст след един прекрасен и достойно живян живот.

Ще бъде помнен както с това, че даде начало на успешната поредица за британския супершпионин Бонд, така и с много други роли, както и с отдадеността му към друга негова страст - спорта.

Конъри винаги е бил неразривно свързан със спортовете, и още повече с футбола, но за това малко по-късно.

Embed from Getty Images

Телевизионните камери редовно го улавяха по трибуните на тенис класиките "Уимбълдън" и US Open, където често стискаше палци за друг шотландски боец - Анди Мъри.

Обожаваше да играе голф, за което напомни и най-актуалното 007 име - Даниел Крейг вчера, след новината за кончината на великана. Той заяви, че се надява "сър Шон да е някъде, където има голф игрище". 

Шон Конъри бе брилянтен актьор и голям човек, но през 50-те години на ХХ век е можел да поеме по съвсем различен път. Където отново десетки и дори стотици хиляди погледи са щели да бъдат отправени към него, но не на голям екран в киносалона, а на още по-широка сцена - на стадиона.

Embed from Getty Images

Преди да получи "лиценз да убива" и да бъде заобиколен от най-красивите жени в света като агент 007, Шон Конъри е бил нелош футболист. Шотландецът е бил обещаващ юноша в състава на Бонириг Роуз, като дори е бил поканен на проби от професионалния в онези дни клуб Ийст Файф.

Легендите се простират дотам, че е получил подобни покани и от грандовете Селтик и Манчестър Юнайтед, но той сам опровергава подобни твърдения.

Но потвърждава друго - че е имало реален шанс да заиграе за Юнайтед. При това по покана на не кой да е, а сър Мат Бъзби. Да, същият онзи човек, който изгражда легендарния тим на "червените дяволи", известен като "Бебетата на Бъзби", приключил прекалено рано съществуването си в трагична самолетна катастрофа в Мюнхен през 1958 г.

Embed from Getty Images

Конъри е бил на турне с отбора на Саут Пасифик през 1953 година, когато е на 23-годишна възраст, а той и съотборниците му играят срещу младежки отбор в Манчестър. Бъзби, който също като Шон е шотландец, оглежда за таланти за своя отбор и е впечатлен от бъдещата филмова звезда.

Още тогава изпъква с физиката си, все пак е висок почти 1.90 м, а явно и уменията му са били достатъчни, за да получи действително предложение от Бъзби да заиграе за Юнайтед. То е за 25 паунда на седмица. На пръв поглед невзрачна сума, но през 2019-а тя би била равностойна на малко повече от 700 паунда на седмица.

В интервю много по-късно, самият Конъри признава, че е бил сериозно изкушен от това да приеме предложението. Но не го прави.

"Наистина исках да приема. Обичах да играя. Но осъзнах, че един футболист на високо ниво може да приключи малко след 30-годишна възраст. А аз вече бях на 23. Реших да стана актьор, което се оказа едно от моите по-интелигентни решения", разказва великият артист години по-късно.

Ще трябва да се съгласим с това негово твърдение.

Футболът може да е загубил едно доста високо за онова време дясно крило, но пък киното спечели един бъдещ носител на "Оскар", пленил сърцата на милиони по света с редица знакови роли.

Embed from Getty Images

A сега първият Бонд ще може да пие водка и мартини. Редом до Мат Бъзби, някъде високо горе. И да си спомни за футболните си дни.

Какво да е мартинито ли? "Раздрусано, а не разбъркано".

Защото такава е запазената марка на Бонд. Джеймс Бонд.

Който можеше да бъде футболист на Манчестър Юнайтед.