Ирландският спринтьор Леон Рийд, който стигна до олимпийски полуфинал в Токио, най-накрая проговори пред медиите за големия скандал.

Бегачът бе принуден да сложи край на кариерата си миналия месец - едва 28-годишен, след като бе намерен за виновен от съда по интересно обвинение.

А именно - че е превърнал дома си в нарколаборатория за производство на крек.

В интервю за Sky News Рийд заяви, че виновен за нелепата случка е негов приятел.

"Това унищожи кариерата ми. Това унищожи репутацията ми. През последните две години се борих с демоните си. Имах безсънни нощи и плачех, докато заспя. Но сега гледам с нетърпение към бъдещето. Просто се предоверих на стар познат и мой бивш партньор в тренировките. Бях на върха в кариерата ми и сега се чувствам използван", изповяда се той.

Рийд твърди, че докато е тренирал, приятелят му Ромен Хайман е използвал апартамента, който е взел под наем от него, за да произвежда крек и че за първи път е чул за това, когато е бил арестуван от полицията.

Въпросният Хайман бе осъден на 26 години затвор, а Рийд отърва престой зад решетките, но съдебният процес на практика сложи край на кариерата му. Спринтьорът ще трябва да положи 800 часа общественополезен труд.

Той бе арестуван преди 3 години по време на тренировка, като наистина изглеждаше, че не знае каква е причината. По-късно в съда Рийд пледира невинен, но все пак бе намерен за виновен.

А интересното е, че докато течеше съдебният процес, бегачът тренираше за олимпиадата в Токио и успя да участва, като очевидно това е било и последното му голямо състезание.

Getty Images