Повечето родни тимове започнаха зимната си подготовка, а в този период на годината сме свикнали да има сериозно текучество на играчи. Слуховете и информациите за трансфери в родния футбол не стихват. Някои тимове вече осигуриха попълнения, други пък все още чакат.

Както често се случва в последните години, Лудогорец сякаш действа най-добре и без особени саги около привличането на играчи. Разградчани осъществиха три сериозни траснфера, все на национали, за няколко дни.

Румънецът Адриан Попа пристигна под наем от английския Рединг, като в договора има клауза за закупуване след края на сезона. Ако разбира се Лудогорец и самият играч са съгласни на подобна сделка.

Националният вратар на България Пламен Илиев също има контракт с разградчани. Той обаче влиза в действие от месец юни, когато изтича договорът му с румънския Астра (Гюргево). Ръководството на родния шампион все пак ще се опита да си уреди услугите му още сега.

Снимка: Bulphoto

Подобен е случаят с един от най-конвертируемите играчи в Първа лига - младежкият национал Серкан Юсеин. 100 000 лева бе сумата, която Лудогорец плати на Ботев (Пловдив) за услугите му, но халфът ще пристигне в Разград след края на сезона.

Снимка: botevplovdiv.bg

Добрата новина за Лудогорец е, че Абел Анисе и Драгош Григоре се завръщат след дълго лечение на травми, а трансферното разочарование Брандао се завърна в Бразилия.

Усилено се твърди, че разградчани са в напреднали преговори с израелския национал Ели Даса, който играе на позицията десен бранител.

Най-сериозните спекулации около роден трансфер пък идват от ЦСКА, и те не са от вчера или днес.

Продажбата на Кирил Десподов е може би най-обсъжданата тема на "Българска армия", а и самият играч призна, че му е време да излезе в чужбина.

За интерес към футболист №1 на годината се изписа от всякакви отбори. От Русия до Англия, а спряганите суми също бяха доста разнородни, но всичките от тях значителни за всеки български тим. Със сигурност ЦСКА иска да вземе поне 4 милиона евро за Десподов, но въпросът е ще има ли купувач на такава кота през зимния прозорец, който традиционно е по-труден за големи сделки.

Снимка: Bulphoto

Несигурна е и ситуацията около португалският плеймейкър Тиаго, който е влязъл в преговори с полския шампион Легия (Варшава). Вероятно обаче подобен трансфер ще се осъществи през лятото, когато договорът му изтича и играчът ще е свободен агент. ЦСКА би искал да го продаде сега и да прибере поне 100-150 000 евро, но... дали така мислят и в Полша?

Интерес от Китай пък има към головата машина Мауридес (или поне такава бе в началото на престоя му на "Българска армия"). Изглежда доста вероятно ЦСКА да се раздели с някой от основните си играчи, а при такова развитие, ръководството на "червените" със сигурност ще намери заместник, но на този етап няма индикации за нови попълнения на "Българска армия".

Името, което се споменава най-често и от вече повече от година, е Тодор Неделев. Но такава сделка май си остава далеч.

Снимка: Bulphoto

Любопитна е и ситуацията около другия гранд Левски. Разтърсван от организационни, а изглежда - и финансови проблеми, положението на "Герена" е деликатно.

Треньорът Славиша Стоянович неведнъж отбеляза, че вижда доста ненужни играчи в състава си. Вратарите Божидар Митрев и Мартин Полачек, както и полевите футболисти Ривалдиньо, Филипе Нашименто, Луи Виана и Луи Нганиони не отпътуваха с основната група за лагера с Кипър.

Ръководството ще трябва да търси начини за раздяла с тях. Безспорен интерес има и към голмайстора Станислав Костов, за когото Левски иска поне 400 000 евро. Турски отбори декларираха, че са готови да вземат човека с 16 гола през есента в родното първенство.

Снимка: Bulphoto, БТА

Треньорът Стоянович разбира се иска и нови играчи, а желанието му бе за такива от Първа лига. Серкан Юсеин вече се изплъзна - отиде в Лудогорец. Ръководството на Ботев пък заяви, че няма да продава друг играч желан от "сините" - централния бранител Кристиян Димитров.

Водят се сложни преговори с Мартин Райнов, но капитанът на Берое на този етап изглежда най-близо до "Герена". Стоянович иска опитните Иван Бандаловски и Валери Божинов, както и Борислав Цонев.

На първата пресконференция обаче Стоянович ясно подчерта, че едно е да искаш един футболист, а съвсем друго да го получиш.

Снимка: Facebook

Извън топ 3 в лигата най-интересна изглежда ситуацията около споменатия Неделев. Оферта от Китай бе налице, но идеята да иде в Азия сякаш не допада на национала. Като цяло най-техничният български играч трудно се вижда извън Ботев, където се чувства в свои води. Може би това е и голямата причина за разминаването с ЦСКА.

За всичко е ясно, че Неделев би обмислил и може би - приел интересно предложение от чужбина, най-вече Западна Европа, но като нищо може да му се наложи да чака за него поне до лятото.

Ако Мартин Райнов премине в Левски, то Берое ще трябва да заменя капитана си. Но засега в Стара Загора е сравнително тихо на трансферния фронт.

Във футбола отблизо се следи и ситуацията около колоритния и безспорно качествен Валери Божинов - човекът с най-богата визитка в родното първенство. Левски е единствената му дестинация в България, ако напусне Враца, но оферти от Китай и Русия няма да липсват.

Определено ни очаква интересен трансферен прозорец в България.

Традиционно, на този етап въпросителните са повече от отговорите. А слуховете и "изстрелите в тъмното" по медиите - далеч повече от реалните информации и финализирани сделки.

Снимка: БТА