Треньорът на Григор Димитров даде голямо интервю за радиопредаване на ATP, като говори за проблемните последни месеци, спада във формата, дългосрочните планове с българина и присъствието на легендата Андре Агаси в екипа.

Ето какво каза Дани Валверду, който е с Гришо вече повече от 2 години.

- Как сте и как е Григор след трудните седмици и натрупалите се загуби?

- Да, последните няколко месеца бяха трудни, изпълнени с непостоянни изяви, имаше и няколко неприятни загуби. Втората половина на годината бе белязана от непостоянни резултати. Но ние вярваме, че правим нещата правилно и работим здраво да се върнем на пътя на победата.

Още преди турнира в Синсинати казах, че имахме и малшанс с жребия. Няколко пъти в първи кръг срещахме съперник, който е за доста по-късен етап. Но това не е извинение. Трябва да печелим.

Ще опитаме да си върнем самочувствието, а няколко победи ще помогнат за това. Ако не побеждаваш, увереността я няма и не работят силните ти оръжия на корта. Ако не успеем да го направим тази седмица в Париж, ще се захванем за работа и ще опитаме да сме готови за старта на новия сезон.

Снимка: Getty images

- Споменахте самочувствие, увереноост. Проблемите на Григор повече в главата ли са?

- Всъщност, Григор играе добре. Правим някои промени в момента. Те трябва да повлияят на кариерата му не само за следващите няколко месеца, а в по-дългосрочен план. Искаме той да се превърне във възможно най-силен играч за възможно най-дълъг период от време. Искаме да е постоянно на върха, а не просто да постигне пиково представяне и да спечели някой турнир.

Конкретно на въпроса - не, не е само психологически проблем. Има и технически неща, които променяме. Постоянството е нашата цел.

- Какви са техническите промени? Сервисът? Прави впечатление, че е неуверен и има двойни грешки във важни моменти...

- Работим и върху това, а специално двойните грешки идват от липсата на увереност. Не е нормално Григор да сервира така, той е отличен в този компонент. Точно началният удар е един от трите му най-силни елемента в играта. Работим и върху това, за да намерим отново рецептата Григор да разчита на сервиса постоянно, във всеки един момент.

Той трябва да вярва в играта си, а това е един от основните елементи. Ще опитаме да намалим грешките до минимум. Да опростим това, което се усложнява при липсата на самочувствие.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

- Има ли проблем и в смяната на ракетата? Знем, че пробвате вариант със специално изменена за него ракета?

- Да, така е, а и това има значение. И това бе направено в дългосрочен план, не за следващите месеци. Ще видим какъв ще е ефектът, но вярваме, че това ще му даде по-големи шансове. Говорим постоянно и с производителя Wilson. Сигурни сме, че това ще окаже положително влияние.

- Кажете ни за Андре Агаси? Как се случи и защо?

- Отново казвам - търсим дългосрочни решения. Да имаме такъв човек в екипа е страхотна възможност. Той може да помогне в изграждането за пълната картина на кариерата на Григор, на корта и изън него. Аз взех това решение да бъде поканен, вече изкарахме известно време заедно тук в Париж. Вълнуващо е, че е в екипа.

- А колко време ще остане?

Това зависи изцяло от Андре. Нека видим как ще работи сътрудничеството ни. Според мен колкото по-дълго - по-добре. Отношенията ни са открити, засега нещата се получават. Искаме да се чувства добре с нас, както и ние - с него.

- Какви са целите след очакваното пропадане в ранглистата на Григор в края на сезона?

- Не гледаме толкова напред като точки. За разлика от проекта по изграждането му като играч, който е дългосрочен, като цели гледаме близо пред себе си. Поставяме малки и настоящи такива.

Искаме да спечелим няколко мача, да се представим добре тази седмица на корта. Като работа имаме дългосрочна стратегия, но като победи - краткосрочна.

- Каква ще бъде почивката, защото след Париж за вас сезонът свършва?

- Ще има ваканция, разбира се. После се връщаме на работа. Тялото на Григор трябва да е готово за януари, а той не игра много в последните седмици. В такъв ритъм тялото губи кондиция. Десетина дни ще починем напълно, после започваме подготовка. Физическата част от нея ще е основна, независимо дали това ще стане в Монако или другаде.

- Вие там ли ще сте все още като треньор?

- Да, разбира се. За мен е удоволствие да работя с Григор. Винаги съм бил човек, който анализира и търси решения на проблемите. Аз съм лидер на този отбор и имам отговорности като такъв. Да имам Андре Агаси край мен, надявам се, ще помогне в решенията.

Искам Григор да има всичко най-добро, за да реализира огромния си потенциал. Това е целта ми.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos