Стойчо Младенов си тръгна от ЦСКА по-малко от девет месеца, след като се завърна в клуба. През юли миналата година той подписа договор за 2 години, като ни уверяваше, че ще го изпълни. И че целта е във втория сезон да се атакува титлата.

Няма да се случи. Стойчо подаде оставка, несъгласен с начина, по който се получават нещата в ЦСКА. От това, че липсва комуникация, а и правомощията му като треньор са ограничени. 

Ако бъде приета оставката на Младенов, това ще значи треньорска смяна №16 за ерата "Ганчев" на "Българска армия" (с временните). Минаха какви ли не наставници като профил, възраст, визитка и националност. От младия и приет с огромен оптимизъм свой кадър Христо Янев, през ветерана Люпко Петрович (разлика от към 4 десетилетия във възрастта).

От енигматичния и различен като цяло за българската футболна среда Ел Маестро, който е гражданин на света и бе станал шампион в Словакия на 35 г. като треньор, до Милош Крушчич, който така и не бе приет, но пък днес води отбор в унгарския елит (Уипещ). От тихия Стамен Белчев (изкарал цял сезон от лято до лято) до Еди Йорданеску, който дойде с репутацията на младо светило, отиде си бързо, а днес е национален селекционер на Румъния, след като води всички грандове в страната.

Кой защо е назначаван и защо си тръгва - това решава собственикът. И когато, ако е вярно това, от 5 месеца не си говори с треньора, значи нещо не е наред. Защото - ако си треньор и отговаряш за представянето на отбора, с кого да си говориш в клуба и за клуба, в който крайната дума за всяко решение има един човек? С него, разбира се.

Снимка: Bulphoto

Чистата статистика е, че ЦСКА има по около двама и малко треньори на сезон, а най-дълго задържал се начело на отбора е Стамен Белчев - 1 година и пет месеца. Това си е направо повече от сезон с подготовката и началото на следващия даже.

Това с постоянната треньорска смяна не е някакъв патент само на "червените", естествено. А е по-скоро модел в българския футбол.

Лудогорец за този период е сменил 10 пъти наставника си (пак с временните). Левски го е направил 16 пъти. Сходни показатели за трите водещи отбора у нас. Такъв е моделът - липсва стратегия като профил на наставниците, а и като посока - българи с опит, българи с потенциал, чужденци с визитка или такива, които обещават да развият проект.

ЦСКА днес е в новините с оставката на Младенов заради вътрешни проблеми, но само за пролетта (два месеца след подновяването на сезона) това е четвърта треньорска промяна в елитната ни група. От първия мач миналото лято до днес, със същия треньор са само Славия, Черно море, Локомотив (Сф) и Ботев (Пд).

Напускането на Стойчо не е изолиран случай. Причините и конкретният повод може да са различни, но моделът е ясен.

И обратния пример също е пред очите ни - малкото изключения, които потвърждават правилото и се открояват контрастно, отново говорейки само за този период, който заради ЦСКА сега взимаме за извадка.

Бруно Акрапович в Локо (Пд) получи над 2 пълни сезона, всички знаем какъв здрав отбор изгради. Дерменджиев в Лудогорец, Загорчич в Славия... На края на тези изречения има трофеи. И успехи. И сглобени отбори.

Ясно е защо, нали?

Снимка: БТА