Новак Джокович се огледа в лъскавия трофей на мускетарите на корта в Париж в неделя и отправи ясно послание към останалите в тениса: Това далеч не е краят!

Още в часовете след титлата му на "Ролан Гарос", сърбинът призна:

"Разбира се, че мисля за възможността да спечеля Златен Голям шлем (и четирите турнира в една календарна година). На първо време ще си наложа пълна почивка и ще изчистя главата си, а след 5-6 дни ще мисля за "Уимбълдън". Там ще отида пълен с увереност, че мога да стана шампион. И след това - стъпка по стъпка. Нямам от какво да се притеснявам. И без това вече постигнах много повече от това, което ми предричаха, че мога да постигна."

Лидерът в ранглистата има 19 титли от Шлема, Рафаел Надал и Роджър Федерер са с по 20. Но Новак вероятно не само ще ги изравни, а е много вероятно да ги надмине сериозно то трофеи от четирите най-важни надпревари.

В тениса справедливо донякъде се говори за Големите трима на последните две десетилетия. Те са спечелили общо 275 титли и цели 58 от Шлема. Удивително! Но след случващото се в последните десет години, вече можем спокойно да говорим, че Джокович е №1 сред тези великани.

Ето защо:

Титлите на Ноле от т.нар. елитни турнири (500, 1000 и Шлема) са вече 60, Надал има 57, а Федерер - 54. Световният №1 е първият в историята, който печели повече от веднъж всеки от турнирите в Шлема - 2 пъти в Париж, 9 пъти в Мелбърн, пет пъти "Уимбълдън", три пъти US Open. Роджър има само една титла от "Ролан Гарос", а Рафа - само една в Австралия. Свидетелство за универсалност.

Именно Новак е и единственият с деветте трофея от Мастърс сериите във витрината.

Снимка: Getty Images

Но нека бъдем и още по-конкретни. От 2011-а насам Джокера е спечелил 18 турнира в Големия шлем. Надал и Федерер заедно имат 15 за този период.

За същите 10 години Ноле има 31 титли от Мастърс турнири, 4 пъти е печелил Финалите на ATP и прекара като №1 в ранглистата 324 седмици (влиза в 325-та).

Рафа и Роджър общо са вдигнали трофеи на 28 Мастърса, едни Финали на ATP и са прекарали общо 132 седмици на върха. За нас това е Ноле и останалите, а не точно Големите три...

Прекият баланс, и то с поглед върху цялата им кариера:

Джокович - Федерер 27-23 победи

Джокович - Надал 30-28 победи.

Влизаме и в още детайли, доказващи тезата, че доминантът е един. Надал води с 19-8 успеха на клей, обяснимо, но... тези осем негови загуби са рекордни, никой не го е побеждавал на тази настилка толкова пъти. Никой не го е бил и на трите Мастърс турнира на червено, нито пък два пъти на "Ролан Гарос". Сърбинът има цели 17 титли на клей, което също е великолепно доказателство за универсалност.

Малко известен факт е, че Джокович е израснал като тенисист без допир с игра на трева. За първи път му се случва в доста напреднала юношеска възраст и, по неговите думи, е отчайващ. Да преодолееш такъв недостатък и късно навлизане в толкова специфична област, и да стигнеш до пет титли на "Уимбълдън" - това също говори за универсалност, адаптивност и невероятно разнообразие в играта.

Ако спечели в Лондон и Ню Йорк, Джокович ще завърши годината с 21 титли от Шлема и вече ще е номер едно и по този показател. Ще е направил нещо, което не е сторено от Род Лейвър преди 52 години.

И вече няма да има много спорове, нали?

Снимка: Getty Images