Цели поколения са израснали с имената на Шърли Темпъл, Мерилин Монро, Рита Хейуърд като символи на жените-слънца на Холивуд. Онези актриси, които имат повече от умението да играят в киното.

За Соня Хени в такъв тип дискусия може и да не се спомене, не и в наши дни. Не и в последните 20-30 години, може би. А би трябвало.

Преди 110 години Хени се ражда в Кристиания - днес това е Осло, столицата на Норвегия. Дъщеря на заможен търговец с кожи за палта, тя не е лишена от нищо в детството, а голямата страст са спортовете. Бащата Вилем е и колоездачен шампион на света в импровизирано състезание, което няма официален характер, от края на 19-и век. Детето бързо се ориентира към спорта, който го влече най-много - фигурното пързаляне.

Бащата плаща голяма сума и наема руските прима балерини Ана Павлова и Тамара Карсавина, които преподават на Соня танци, баланс, как да се движи възможно най-грациозно и да е лека като перце при тези движения. Останалото е лед и кънки, а тя ги познава от двегодишна.

Хени е феномен. Първият в спорта.

Снимка: Getty Images

На 10 години печели първото си състезание в Норвегия. На 11 е олимпийска шампионка от Шамони на първите зимни игри в историята (1924-а). Феномен не е пресилена дума. Това норвежко момиченце прави неща, нечувани дотогава в историята на фигурното пързаляне.

Тя показва 19 различни вида завъртания и скокове по време на съчетанията си в Шамони и общо прави 80 такива. Това е нещо съвсем различно от конкурентите, които е изпреварила с около десетилетие. А се оказва, че първата Олимпиада е само началото на една кариера, и до днес ненадмината на леда в един от най-грациозните спортове.

Соня Хени печели 10 поредни световни титли. Три олимпийски, 6 европейски (толкова първенства на континента се провеждат до 1936-а, когато спира активна кариера). Тя е на 24, когато решава, че е време да стане професионалист, а е спечелила 29 златни медала от различни състезания. Рекорд, който никой никога не успява да подобри.

Нейната последна победа идва на игрите в Мюнхен през 1936-а, а един от най-големите фенове, който стиска ръката на новата-стара олимпийска шампионка, скоро след това ще опита да завладее света и ще остави следи по него, далеч по-ярки и незабравими от Соня. За съжаление - и далеч не толкова позитивни... Адолф Хитлер се снима възторжено до норвежката звезда на онези игри.

Снимка: Getty Images

На 24, красива и популярна за времето си, Соня атакува Холивуд. Нейната детска мечта е фигурното пързаляне, но тази на тийнейджърката от Осло - филмите и кариера в тях.

"Белият лебед пристигна", пишат вестниците в Лос Анджелис, когато през 1936-а норвежката звезда вече е афиширана като един от актьорите във филма "Една на милион", в който играе ролята на Грета Мюлер.

Преди това има две участия на екран, но те не могат да се нарекат професионални актьорски дебют. В "Седемте дни на Елизабет" и "Аз съм от Норвегия" (документален), играе всъщност себе си - фигуристка, която печели медали със съчетанията си на леда.

Но след 1936-а тя е ослепителната нова звезда на Холивуд. Ирае в "Тънък лед", "Успешно приземяване", "Втора цигулка", "Серенадата от Сън Вали", "Графинята на Монте Карло" - филми, които са касови и невероятно хитови преди Втората световна война. Сензационно за онези години, първият договор на русоката норвежка в киното - с "Twentieth Century-Fox" от 1936-а, е на стойност 500 000 долара без данъци. Отделно получава проценти от приходите на първите си два филма.

Появата на Соня на екран предизвиква фурор и пълни кината, а медиите я наричат "Неустоима".

Снимка: Getty Images

Омъжена е три пъти, като нито един от найните съпрузи не е някой неизвестен мъж, с когото искрата на любовта просто я събира. Първо има брак с Дан Топинг, който е популярен в цяла Америка като собственик на "Ню Йорк Янкис". Тя е богата, той е богат, и двамата имат слава и всичко, което сякаш попълва пъзела на един успешен съвместен живот. Но не се получава - тя не желае да напусне Ел Ей, а той - Ню Йорк. А брак, в който най-много часове се прекарват в полети...

Следва кратък съвместен живот с Уиндтроп Гарднър, но при неясни обстоятелства (разбира се, медиите пишат за изневяра от нея) се разделят през 1956-а. Заживява и влиза в брак с норвежкия корабен магнат Нилс Онстад, който е изключително популярна фигура в Европа след Втората световна война. Двамата се познават от деца, израснали са недалеч един от друг в Осло. Той пробива във футбола и леката атлетика, после учи бизнес зад Океана и трупа милиони. Тя има нужда от стабилност, а именно това получава с Нилс.

Не се разделят. Разделя ги смъртта. Соня Хени е диагностицирана с левкемия в средата на 60-те, спира с всякакви участия в киното и телевизионни предавания, в които непрестанно е канена. Нилс на практика делегира бизнеса на партньорите си и двамата посвещават цялото време един да друг, на лечението и на пътувания, въпреки че физическото състояние на кинозвездата в един момент не позволява и тях.

Снимка: Getty Images

Летят само до Осло през няколко месеца, за да се извърши поредното кръвопреливане. Решават да изкарат лятото есента на 1969-а из Европа, пътешестват с кола, с влак, остават из любимите си градове.

На 11 октомври вечерта са в Париж, в луксозен хотел. Соня се чувства много уморена и нейното състояние се влошава. Нилс наема частен самолет, който да ги откара до клиниката в Осло, където се извършават интервенциите по кръвопреливане. В самолета съпругата му заспива и никога повече не се събужда. На 57 години великата Соня Хени - покорила света на спорта и превзела Холивуд, си отива.

16 години по-късно излиза първата и единствена биографична книга за нея (филмите са няколко), която предизвиква нов бум на нейната популярност. В "Кралица леда, кралица и на сенките" обаче изплуват и пикантни детайли от живота на Соня, за които не много хора са знаели. Любовни афери с кинорежисьори, отношения с колеги и колежки в киното, бизнес начинания...

Оставя състояние от около 47 милиона долара, когато си отива от света в онзи самолет от Париж за Осло. Авиокомпанията, която е осигурила полета тогава, по желание на нейния съпруг, слага на опашките на своите машини нейния лик. В отговор семейството дарява голяма сума на фирмата, без да се уточнява колко точно.

Избрана бе сред 50-те най-влиятелни жени в Холивуд през 2001 г. Първото име на дама е в Залата на славата на фигурното пързаляне, когато я създават през 1976 г.

Легендарна. Феномен на леда. Белия лебед на олимпийските игри и яркото северно сияние над Холивуд.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images