В началото бе Мануела...

На 13 години стана шампионка на България, на 17 влезе в топ 10 на световния тенис, а 10 дни преди 18-ия си рожден ден, вече е №3 в ранглистата. Над нея в онзи момент са само Мартина Навратилова, Крис Евърт и небето.

Мануела Малеева днес празнува рожден ден. 14 февруари 1967 г. е датата, когато е родена първата от трите сестри, проправили магистралата на България в световния тенис елит. В началото бе тя.

Dir.bg ви връща към кариерата на Мануела.

А ВЪВ ФОТОРЕПОРТАЖА НА ИВАН ГРИГОРОВ ВИЖТЕ НЕПУБЛИКУВАНИ СНИМКИ ОТ НЕЙНО УЧАСТИЕ В СОФИЯ>>>

Снимка: Иван Григоров

Кадрите са от началото на 80-те, когато тийнейджърката сензационно си проправя път към върха в спорта. Тогава интересът към нея у нас бе колосален, а Мануела се появи на демонстративна изява в "Японския" хотел в София - "Витоша-Ню Отани", който е току-що построен.

На трибуните не влизат много хора, а напливът е огромен. Всеки, който е бил там, помни събитието. В този момент България се радва на един супер талант, на когото предвиждат титли, а може би и доминация в женския тенис.

Мануела печели общо 19 трофея в WTA тура, а кариерата и продължава цели 13 сезона, чак до 1994 г.

Цели 41 пъти участва в турнирите от Големия шлем, играе два полуфинала (US Open), 12 пъти е на четвъртфинали и има титла - на смесени двойки в Ню Йорк с Том Гъликсън в същата тази супер успешна 1984 г.

И днес, 25 години след края на кариерата, Мануела Малеева е №21 в цялата история на тениса по брой титли и победи (475).

През 1988 г. спечели бронз от Олимпиадата в Сеул, като медълът е за България. Въпреки че вече е омъжена за Франсоа Франие и има швейцарско гражданство. Чак на следващите игри в Барселона 1992, Мануела вече играе под флага на Швейцария.

Заедно с Катерина, нейната по-малка сестра, два пъти извеждат България до трето място в света на "Фед Къп", като през 1985-а ни изпреварват само суперсилите САЩ и Чехословакия, а две години по-късно - САЩ и Западна Германия.

Майката Юлия Берберян край корта

Снимка: Иван Григоров

Никога не успя да стане Спортист на годината у нас (четвърта през 1984-а), но пък го направи за Швейцария (№1 през 1993 г.).

Сред стотиците триумфи на корта греят такива над Мартина Навратилова, Крис Евърт, Габриела Сабатини, Аранча Санчес-Викарио, Яна Новотна, Зина Гарисън, Дженифър Каприати...

Само две от топ състезателките в онези години (а те бяха златни за женския тенис) останаха непобедени от Мануела - Щефи Граф и Моника Селеш.

Днес живее между Швейцария и България, но е активна по въпроси, важни у нас. Заедно със сестрите си и майка им Юлия Берберян имат тенис клуб в София, участва в политическия живот, никога не спестява мнението си. Типична черта на цялото семейство, между другото.

Честит рожден ден на Мануела Малеева. Тя сложи началото.

ВИЖТЕ ФОТОРЕПОРТАЖЪТ СЪС СНИМКИ, НЯКОИ НЕПУБЛИКУВАНИ, НА МАНУЕЛА МАЛЕЕВА>>>

Семейството, което сложи на картата на световния тенис името на България

Снимка: WTA

Хотел "Витоша-Ню Отани", София. Началото на 80-те години. Младата звезда Мануела пред отбрана публика. България вече знае, че има супер талант в тениса.

Снимка: Иван Григоров

Поредната победа на корта, началото на 90-те години

Снимка: Getty Images/Guliver Photos