Ако обичате тениса и имате възможност да пътувате по света и да си позволите билети за големи мачове, кой турнир бихте избрали? Отговорът, вероятно в 8 от 10 случая, е един.

Да влезеш в катедралата на световния тенис, пропита с история и традиции, е мечта на всеки, който обича този спорт. А тя е една - "Ол Ингланд Крикет енд Тенис Клъб" в Южен Лондон. Или - просто "Уимбълдън".

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Това е най-старият турнир в света, а според всеобщото мнение - и все още най-престижният. И със сигурност - най-различният.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА КАК ИЗГЛЕЖДА "УИМБЪЛДЪН" - ОТВЪТРЕ И ОТВЪН.

Днес започва надпреварата за 2018 г., 141 години след първото издание (1877 г.).

Това, което прави "Уимбълдън" уникален... Поправка - нещата, които правят играта на свещената трева в Лондон уникална, са няколко.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Тревата

Това е оригиналната настилка, върху която се е родил спортът тенис. На нея се играе и до днес, като игрищата в комплекса са обект на огромни грижи, за да бъдат запазени в идеален вид от старта до финала на турнира.

Никога не се получава, играе се всеки ден, непрестанно и в различни атмосферни условия. За финалите тревата никога не е в идеално състояние, но това е част от чара на турнира.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Централният корт

Първата трибуна за тенис в света. На 11-ти октомври 1940 г. е уцелен от германска бомба и губи 1200 места за първото следвоенно издание на надпреварата.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

По чудо и за доброто на тениса, кортовете не са пострадали по-тежко. А наоколо е една от най-тежко ударените от бомбардировките области на столицата на Великобритания.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Днес Централният корт е с подвижен покрив, който го пази от дъжд и поне мачовете на него се играят в график. Взеха решението за покриването след епичния финал от 2008 г., когато Рафа Надал и Роджър Федерер играха 7 часа заради прекъсванията.

Дрескод - бяло

Всички трябва да го спазват стриктно. Не са позволени ярки цветове и черно, както и "солидни парчета друг цвят, освен бяло". Тоест - тук-там по някоя ивица, обикновено на марките на екипировката. Федерер имаше оранжеви подметки на обувките си Nike през 2013 г. и трябваше да ги смени.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Ягоди и сметана

Традиционната храна за "Уимбълдън". Поднася се от 19-ти век и съпътства всеки мач от турнира както за публиката, така и за играчите. Момичета с цели кошници, пълни с купички от храната обикалят из комплекса. Ако не си ял ягоди със сметана, не си бил на "Уимбълдън"!

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Традицията тръгва от първия турнир, твърди в. "Таймс", който е изровил в архивите си, че на надпреварата през 1877 г. учтиви лелички са посрещали зрителите с ягоди и сметана. Това е храната, символизираща настъпването на лятото в Британия. А турнирът е лятната гордост на хората!

Приблизително феновете консумират над 28 тона ягоди и над 7 000 литра сметана всяка година за двете седмици на "Уимбълдън".

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Кралицата

Кралското семейство е покровителна турнира. Дълги години Елизабет II не успя да отиде лично, но през 2010-а се появи, поговори с всеки от персонала, стюардите и децата, които подават топката. Преди финала двамата състезатели задължително отдават чест с лек поклон към Кралската ложа, където присъства поне един член на фамилията.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Подавачите на топки

Те са деца между 14 и 17 години от училища в кварталите около комплекса - Кингстън, Мъртън, Сътън, Уейндсуърт... Има само едно правило, което трябва да спазват: Да са незабележими.

Минават тестове за бързина и издръжливост, защото понякога се налага да седят на корта с часове.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Опашката

За разлика от повечето модерни спортни събития, на "Уимбълдън" билети се продават на касата и могат да се купят в деня на конкретния мач. И - естествено - има опашки.

Но това е част от традицията, всеки получава номерче и си го пази. Никой никога никого не предрежда. Всеки се е запасил с храна и вода, защото понякога се чака с часове.

Километричната верига от хора често се превръща в карнавал и празник на тениса. Феновете обсъждат предстоящите мачове, шегуват се (типично по британски), а понякога и поиграват тенис на поляните наоколо, докато чакат.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Матово зелено и лилаво - цветовете на турнира

Около всеки корт се поддържат традиционни виолетови цветя, които внасят особено очарование. Това е част от красотата на "Уимбълдън". Тези два цвята са навсякъде.

Това е той - най-достолепният възрастен джентълмен сред тенис турнирите.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos