На 21 август 1986-а, някъде в ямайското градче Шерууд Контент се ражда един вече 33-годишен мъж, който се превърна в най-бързия човек на планетата.

Юсейн Болт в годините си като спринтьор счупи купища рекорди и постави нови такива - някои от тях остават непокътнати след отказването му преди три години.

Светкавицата Болт е един от най-разпознаваемите атлети в света, който даде неизмеримо наследство и не остави никой, който е гледал безразличен.

Това е първият бегач, който държи едновременно рекордите на 100 и 200 метра в леката атлетика откакто е въведено задължителното измерване. Освен това е част и от върховото постижение на щафетата на 400 метра.

Болт е трети по спечелени златни олимпийски медали в атлетиката със своите 8, като е изравнен с американеца Рей Юри, а пред него са само Карл Люис (САЩ) и Пааво Нурми (Финландия).

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Повдигна веждите на зрителите в три поредни Олимпиади - Пекин 2008, Лондон 2012 и Рио 2016, като спечели златни медали. Три от отличията са на 100 метра, други три на 200 метра и две на щафетните бягания.

Болт спечели 11 златни медала от участията си на четири световни първенство. През 2009-а на шампионата в Берлин покори всяко състезание, на което участва.

Две години по-късно в Даегу триумфира в две надпревари, а в Москва (2013-а) и Пекин (2015-а) отново завоюва медалите в трите дисциплини.

Един от най-легендарните му моменти, с които се представи на публиката, остава рекордът на 100 метра в Пекин - 9,69 секунди. Само за да го счупи година по-късно, когато постигна 9,58 сек. на Световното. Това е най-значителното подобряване на рекорда откакто съществува електронното измерване.

Болт на два пъти счупи върховото постижение на 200 метра. През 2008-а на Олимпиадата постигна 19,30 сек и година по-късно отново подобри собственото си постижение за 19,19 секунди.

Щафетният рекорд на Ямайка от 36,84 на Олимпиадата в Лондон през 2012-а бе постигнат с него на четвърти пост. Рекорд, който общо 10 пъти бива подобрен от Ямайка в исторически план.

Разочарованието, което Светкавицата може да има, е начинът, по който завърши кариерата му. Очакванията към него бяха големи на последното му Световното първенство в Лондон през 2017-а.

Болт завърши на трета позиция на 100 метра след Джъстин Гатлин и Крисчън Коулман в последното си индивидуално състезание. Контузия в него го лиши от участие в щафетното бягане и още един медал в богатата колекция.

В най-силните си дни ямаецът ни върна към трепкавото вълнение, с което чакаме 9-секундното състезание на най-бързите на планетата. Такива суператлети идват със скоростта на светлината и си отиват бързо. Но се помнят дълго като маратон.