В дните, в които имаме достатъчно време у дома край телевизор или компютър, а спортни събития на живо няма, на помощ идват класиките. Corner.bg ще ви върне към някои от тях - паметни моменти в спорта, които в задъханото ежедневие обикновено нямаме време да си припомним. Е, сега можем да го направим.

Има три отбора в историята на Световните първенства по футбол, които могат да бъдат наречени "крале без корона".

Трябвало е да са шампиони на планетата, но не успяват. Унгария от 1954-а, Нидерландия от 1974-а и Бразилия от 1982 г. И от трите, най-ярък спомен в целокупното футболно въображение на човечеството оставя селесао от Мондиала в Испания преди 38 години.

Не само, защото бе най-скоро. Това вече са времената, в които телевизионните излъчвания стигат до всяко кътче на планетата в пълната си цветност и яркост. А футболът, който играят тези вълшебници, пленява всички.

Това е история за футболни романтици. Тя завършва с това, че в тъжния следобед на 5 юли 1982 г., на стадиона на Еспаньол - "Сариа", в Барселона, плачат не само група големи мъже. Плаче и самият футбол. Това е денят, в който Бразилия отпада с 2:3 от Италия след сюреалистичен мач, в който дори реми стига на селесао. И така тази артистична, неподражаема банда импровизатори, които правят страхотни неща по терените, няма вече как да посегне към титлата.

Плаче Зико със скъсаната му фланелка от безцеремонния Джентиле още в първите минути. Той е териризиран като някакъв обществен враг в мача.

Embed from Getty Images

Плаче и Серезо, сбъркал фатално за един от головете. Сократес, лидерът на този оркестър, не плаче. Той казва, че всички трябва да се гордеят.

На пресконференцията треньорът Теле Сантана е посрещнат с аподисменти от журналистите, а над 30 000 души чакат да поздравят, а не да освиркат за отпадането отбора в Рио. Нищо, че не е стигнал дори полуфинал.

Този отбор започва да се изгражда през 1979-а и за три години стига пика си. Изнасят открити уроци при гастрол в Европа през 1981-ва, когато играят на гости на СССР, Западна Германия, Франция и Англия. Печелят всички мачове.

Това са четири от седемте най-силни отбора в света в този момент. Другите три са точно Бразилия, Италия и актуалният шампион на планетата Аржентина.

На Мондиала те просто се забавляват, освен в първото полувреме на първия мач срещу СССР. Тогава една грешка на вратаря Валдир Перес дава аванс на съперника. Зико и Сократес носят обрата, а осем от отбора за първи път играят на Световно първенство. Затова и има нерви през първото полувреме.

След това идва карнавал срещу Шотландия - 4:1, голова самба срещу Нова Зеландия - 4:0.

Това трябва да е първенството на Зико, считан за най-силния играч в света в онзи момент, и Бразилия. Отборът изглежда напълно завършен и непобедим.

Той е във втората фаза и стартира срещу шампиона - 3:1 над Аржентина, а играта вече дава основания на медиите по света да тръбят за "жого бонито" (прекрасната игра) и "новите шампиони". Трудно някой ще ги бие. Те са магьосници!

Embed from Getty Images

На мачовете из испанските стадиони публиката облича златисто и зелено. Трибуните са като на "Маракана", всички неутрални фенове имат своя любим отбор на първенството. Бразилия.

Италия идва насреща, като реми стига на бразилците. "Скуадрата" е минала през групата като... Италия - три ремита. Но Фалкао, който играе в Рома, предупреждава: "Не са слаби, просто набират скорост."

В онзи ден, на 5 юли, Бразилия играе за победа. И при 0:1, и при 1:2, и след като два пъти изравнява, не спира да напада. "Ако бяхме се прибрали и потърсили реми след 2:2, те нямаше как да ни вкарат гол", анализира Зико.

Но това не е в кръвта на отбора на Сантана.

Паоло Роси бележи три пъти и Италия заслужено продължава напред, хвърляйки в сълзи света. В този ден "небесносините" са рационални, мотивирани и използват всичките си шансове. Единственият начин да биеш този отбор е като си свръхефективен и имаш малко късмет.

Голмайсторът Роси не е играл близо 2 години заради наказание след скандал с черно тото в родината му, завръща се едва два месеца преди турнира. Но е номинално най-скъпият футболист на планетата в момента като трансферна сума. Очевидно, има защо. Още един фактор, който бразилците май подценяват.

Зико, Сократес, Жуниор, Едер, Фалкао, Серезо - идолите на онзи невероятен отбор, са принудени да се приберат у дома рано. Сократес разказва как Теле Сантана е приел поражението.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Лицето му беше спокойно. Видях покой в очите му, погледът му беше дълбок и изразяваше единственото, което искаше да каже. Бяхме направили най-доброто, на което сме способни. Изрече го: Върнете се спокойни в Бразилия, защото играхте най-хубавия футбол на света и той ви аплодираше".

На тръгване от базата на отбора в Испания, до автобуса някой е сложил плакат: "Благодарим, Бразилия! Невинаги печелят най-добрите".

"Какво като загубихме? Толкова по-зле за футбола", казва при пристигането у дома капитанът Сократес.

Световните медии (без тези в Италия и Аржентина) наричат отпадането "Трагедията на "Сария".

P.S. - За да не хабим повече думи за нещо, което трябва да се види, просто вижте видеата с играта им. Особено най-долу, където е филмът на Sky sports за този легендарен тим.

 

 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos