Люис Хамилтън днес празнува 35-годишния си рожден ден като шампион във Формула 1 и един от най-популярните спортисти на планетата.

За такива като него имаме усещането, че сме прочели, чули или видяли всичко. Но нека опитаме да ви представим шесткратния крал на Ф1 под друг ъгъл, като е възможно дори да ви изнедаме с някои от фактите около живота и кариерата му.

От момента, в който се появи с "етикета" на суперталант от недрата на "Макларън" при големите акули във Формула 1, до шестия му триумф с титлата в края на сезон 2019 г., Хамилтън е култова личност на пистата и извън нея.

Човекът, който през 2020 г. ще посегне към рекордните 7 световни титли на Михаел Шумахер, изобщо не е имал старта-мечта в живота.

ВИЖТЕ КОЙ Е ХАМИЛТЪН - В ГАЛЕРИЯТА НИ>>>

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Тежко начало

Той не е израснал в заможно семейство, а в махала на един от новопостроените британски ърбън градове Стивънидж, която сам нарече "коптор" в интервю преди години. Стигна се до грандиозен скандал за тези му думи - хората от квартала се отрекоха от шампиона, а кметът го атакува с официално писмо. Но истината е, че Люис е израснал в изключително скромни условия.

И още - родителите му се развеждат, когато е на 2 години. Расте с баща си Антъни, неговата втора жена Линда, както и доведените си брат и сестри. Братът Никълас, който днес също е пилот, се бори от дете с частична парализа.

Официално и документирано, Люис е бил жертва на насилие и тормоз в училище.

Заради това се записва на курсове по карате - иска да може да се защитава сам. Наскоро в откровено интервю призна - днес не позволява никой да го критикува просто ей така, без аргументи. И не му пука много за мнението на околните именно, защото е преживял това то да е напълно безпочвено и просто да търси да го уязви. От училищните години.

Страда от постоянните обиди за расата му - баща му е тъмнокож, а самият Люис също се определя като "black brit", въпреки че майка му Кармен е бяла.

Започва в картинга на 8, обожавайки Айртон Сена като свой идол. Година по-късно, през 1994 г., бразилецът загива в катастрофата на пистата "Имола", за да остави нелечим белег в съзнанието на Люис.

1995 г., Люис току-що е навършил 10. Той се приближава към Рон Денис, човекът-оркестър начело на "Макларън" и легенда на автомобилния спорт. И му казва, искайки автограф: "Здравейте, аз съм Люис Хамилтън. Шампион съм на Британия в картинг, искам да карам вашата кола."

В отговор Рон пише до автографа - и това и до днес е запазено като документ - "Обади ми се след 9 години и ще измислим нещо".

Само пет години по-късно самият Денис звъни на Люис и го кани в програмата за развитие на млади пилоти на "Макларън". Именно там той вече е подготвян за пилот във Формула 1.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Двете кучета

Двата булдога Роско и Коко са нещо като членове на семейството. За Хамилтън те са толкова важни, че понякога са превозвани между различни точки на планетата с частния му самолет. Води ги на състезанията, на почивките си... навсякъде.

Преди година в Англия медиите направо го съсипаха заради това - уж постоянно агитира за опазване на околната среда, за намаляване емисиите на горивата, по-малко използване на автомобили, а трови атмосферата с безсмислените полети заради Роско и Коко.

Интересно, но няколко жени в живота му, за които се знае, също споменават с неприязън кучетата.

Особено Никол Шерцингер, с която излизаше близо осем години и отношенията им минаха през няколко раздели и събирания. "Обръща повече внимание на Роско и Коко, не знам дали всъщност аз съм толкова важна за него, колкото са те", каза певицата, огорчена след окончателния разрив.

Бори се за каузи - околната среда е една от тях, той самият е заклет веган и стриктно се придържа към това. За последно е пил алкохол в началото на десетилетието (по собствените му думи) - чаша вино след победа през 2010 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Цитатите от Люис

Ето и няколко фрази, които го описват по-добре от която и да е визитка:

- Хората очакват да се проваля, усещам го. Именно затова аз искам два пъти повече да спечеля.

- Не знам кога за последен път сте били на ски. Около вас деца се спускат безстрашно по склона. Когато остаряваш, страхът бавно се появява. Но при мен още го няма. Аз се впускам в надпревата и съм готов да страдам, да ме боли, но да победя.

- Адреналинът от опасностите в нашия спорт е нещо изключително. Обичам го!

- Аз трябва да съм най-добрият във всичко, не само в състезанията от Формула 1.

- Хората забравят пътя, който изминах да съм тук. Доста загуби изживях, за да се науча да побеждавам.

- Трябва да надхитря всички на пистата. И го мога, дадено ми е от Бог.

- Веднъж, след като загубих състезание, седях четири дни в хотелската стая. В главата ми бе вулкан, каша. Просто не можех да изляза.

- Брат ми чу като съвсем малък, че никога няма да може да ходи. После му казаха, че няма да може да свири, а после - че няма как да кара състезателна кола. А той прави всичко това. Когато се сетя за него, не ми трябва друго вдъхновение.

- Какво е величието ли? Айртон Сена - това е величието.

- Не искам да съм като другите. Искам да съм различен и уникален. Само така ще ме запомнят.

Това е Люис Хамилтън. Днес навършва 35 и започва година, в която може да се изравни по титли с Шумахер. Мултимилионер, странен, различен и роден победител.

Шампион - с една дума.

ВИЖТЕ КОЙ Е ХАМИЛТЪН - В ГАЛЕРИЯТА НИ>>>

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos