Това се разбра, след като Международната волейболна федерация (FIVB) публикува календара и разпределението на групите в новия турнир.
 
Във Волейболната лига на нациите при мъжете България ще бъде отбор "претендент" заедно с Австралия, Канада и Република Корея. Ядрото на турнира е Бразилия, Италия, САЩ, Китай, Сърбия, Франция, Аржентина, Иран, Полша, Германия, Япония и Русия. 
 
В следващите пет сезона на надпреварата тези 12 основни отбора няма да могат да изпаднат от първото ниво на турнира независимо от мястото си в крайното класиране. 
 
За сметка на това четирите претенденти са заплашени от изпадане в по-долната дивизия - Лигата на претендентите, през всеки един от сезоните.
 
Волейболната Лига на Нациите ще има пет седмици предварителен кръг, в който всеки отбор ще играе 15 мача - всеки срещу всеки на отделни турнири, след което шестте най-добри тима в общото класиране ще играят на финална шестица. 
 
Всяка страна ще бъде домакин на поне един турнир, а някои ще приемат по два.
 
Така "трикольорите" ще започнат участието си с турнир в Нингбо (Китай), където ще играят с домакините, Аржентина и САЩ. Турнирът ще бъде на 25-27 май. 
Следващата седмица България ще приеме турнира в Група 5, в "Арена Армеец", където ще примери сили с Австралия, европейския шампион Русия и Сърбия. 
 
Следва пътуване до Япония, където България ще играе със "самураите", Италия и световния шампион Полша. 
 
В 4-ия уикенд България ще бъде домакин на втори турнир, този път в зала "Конгресна" във Варна, където ще посрещне олимпийския първенец Бразилия, Канада и Франция. 
 
В последния състезателен уикенд "лъвовете" ще играят в Техеран (Иран) срещу домакините, Германия и Република Корея. Точните дати и програма на съответните турнири ще станат ясни по-късно.
 
Финалната шестица ще бъде между 4-и и 8-и юли на футболния стадион "Стад Пиер Мороа" в Лил, Франция.