Живата легенда на волейбола - руският треньор Николай Карпол, се завръща отново в активния спорт и ще води Уралочка (Екатеринбург) - клубът, с който постигна най-големите си успехи. Това съобщи генералният директор на клуба Валентина Огиенко.

Новината нямаше да буди учудване, ако Карпол не е на 85 години в момента, информира БТА.

Треньорът влезе в книгата на Рекордите на Русия, след като официално доказа с документи, че е водил женския волейболен отбор на Уралочка в продължение на 49 години и 8 месеца.

"Николай Василиевич планира да работи толкова активно, колкото е възможно, коментира Огиенко. - И в момента той се занимава достатъчно сериозно. Направи лагера, а също така организира втория етап от подготовката. Той ще бъде нашият старши треньор в предстоящия сезон", завърши шефката на отбора.

Треньорската кариера на легендата-ветеран започва през 1959-а година. За периода от тогава до днес два пъти е ставал олимпийски шампион като национален селекционер на СССР (1980, 1988), веднъж е бил Световен шампион (1990), а седем пъти е печелил Европейското първенство (1979, 1989, 1991, 1993, 1997, 1999, 2001).

Успехите му с отбора на Уралочка също не са никак малко - 11 титли на СССР, 11 на Русия след разпада на Съюза, 8 пъти носителки на Купата на Европейските шампиони. Три комплекта сребърни медали и три комплекта бронзови от Световните първенства просто допълват витрината.

През 2009-а година беше приет и във волейболната Зала на славата в Холихок, както и на редица държавни отличия.