Алекс Николов е име, което бавно, но сигурно ни връща към надеждите за свелто бъдеще на българския национален отбор по волейбол.

Синът на легендарният Владимир Николов е едва 18-годишен, но вече може да се похвали с постижения, на които всеки един от родните му връстници би завидял.

Снощи Алекс изигра първия си много значим мач пред българската публика и се представи на голяма част от зрителите за първи път.

Направи го по страхотен начин, реализирайки внушителните 20 точки срещу силния тим на Иран, който победихме с 3:0 гейма в Лигата на нациите. Така Александър, както е цялото му име, стана третият най-резултатен играч в турнира, въпреки че това бе едва първата ни победа в пет мача.

ВИЖТЕ СТРАХОТНИТЕ 20 ТОЧКИ НА АЛЕКС НИКОЛОВ ОТ МАЧА С ИРАН >>>

За младокът голямата сцена не е чужда. Той се научи да играе пред хиляди зрители в колежанското първенство на САЩ, където беше избран за Играч на годината на национално ниво, подвизавайки се за отбора на Лонг Бийч.

205-сантиметровият посрещач рано или късно ще се озове в едно от големите европейски първенства, но той и неговият баща знаят, че развитието трябва да се случва стъпка по стъпка.

Алекс имаше летящ старт с волейболната си кариера, като още на 14-годишна възраст дебютира за отбора на Левски под ръководството на Владо. Две години по-късно вече беше основна фигура и въпреки, че правеше някои грешки на растежа, феновете виждаха безспорния му талант.

Преминаването в САЩ се оказа много важна и правилна стъпка. Николов се превърна в пърия новак в първенството, който бива избран за №1 през сезона.

Припомняме, че с юношеския национален отбор на България през миналата година Алекс стана световен вицешампион под ръководството на Мартин Стоев.

"Инсталирането" му в мъжкия национален отбор беше въпрос на време и сякаш дойде в перфектния момент - когато България е в процес на смяна на поколенията. 

ВИЖТЕ ПОДРОБЕН РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА БЪЛГАРИЯ - ИРАН >>>

Сега сме свидетели на един млад отбор, съставен предимно от неопитни, но крайно амбицирани момчета, които явно са способни да побеждават и големите отбори. И в него този, който в ключови моменти донесе енергията във вторник, бе именно 18-годишният Алекс. Някои от атаките му бяха съвсем в стила на фамилия "Николов" в българския волейбол.

Страхотният прогрес на Алекс бе забелязан и от Европейска конфедерация по волейбол, която през март помести материал за него в своя сайт със заглавие - "Следващото голямо нещо във волейбола". В интервюто за CEV той изтъква, че голямата му мечта е злато от Олимпийските игри.

Ние наравно с него се надяваме да го постигне и да продължи да ни радва още дълги години.