Българинът Петър Кръчмаров, който е волейболен треньор в Италия от близо 30 години, разказа за спечеланата битка с коронавирус. 82-годишната спортна легенда се пребори с болестта след седмици в болница.

Кръчмаров е голяма фигура за световния волейбол - именно неговите предложения за промени в правилата се приемат през 1998 г. и настоящият формат на играта с "грешка-точка" заменят стария регламент. Това бе революция във волейбола и го превърна в далеч по-динамичен и атрактивен спорт.

От 1993-а Кръчмаров, който е представял България на Олимпиадите в Токио през 1964 г. и в Мексико през 1968 г., живее в Парма.

И в момента той продължава да работи с местния тим, който е в третото ниво на волейболната пирамида на Италия.

След изкаран грип през февруари, българинът отново се е почувствал зле в първите дни на март, и то на тренировка в залата. Играчите повикали спешна помощ, а при тестовете в болницата се разбира, че е заразен с коронавирус.

"И двата ми дроба бяха увредени, не спах изобщо ... не ядех нищо и като пиех вода, имах чувството, че поглъщам кристали. Дишах трудно. От 8 до 10 март всеки момент можеше да бъде фатален, но след това за щастие отново отворих очи.

На 10 март сутринта в стаята ми влезе лекар, който каза: "Ти спечели най-голямата битка в живота си през нощта". От догодина ще празнувам и датата на второто ми раждане - казва Кръчмаров в интервю за в. "Gazzeta di Parma". - Беше много по-уморително, отколкото победата в пет гейма срещу САЩ на Олимпиадата в Мексико...

Срещу COVID-19 беше третата ми олимпиада. Най-важната! И в нея спечелих златния медал."

82-годишният българин споделя, че е загубил близо 20 килограма от теглото си в седмиците, в които организмът му се е борил с болестта.

Съпругата му Виолета се пошегувала с него: "Доведохме те в болницата като като Бъд Спенсър, а си тръгваш като Терънс Хил..." (култови актьори от 80-те и 90-те години, играли заедна в поредица филми - единият с поне 30-40 килограма по-тежък от другия - б.р.).