Женският волейболен отбор на България вдигна триумфално ръце след 3:1 в победен финал срещу Колумбия на турнира Чалъндж в Перу. Успехът, дошъл след загубен първи гейм - 22:25, 25:19, 25:20, 25:23, осигури място на нашите във Волейболната лига на нациите догодина. Това е елитното състезание, от което отсъствахме през този сезон.

Квотата бе спечелена след много здрав финал, започнал трудно и с превес на колумбийките.

Във втория гейм българските волейболистки поеха инициативата и доминираха на полето, откъсвайки се с голяма преднина. Тя се запази до края и след 25:19 резултатът бе 1:1 в геймовете.

Нататък България държеше здраво мача в ръцете си, като почти не допусна сривове. В средата на третия гейм и в началото на четвъртия, бяха единствените моменти на равенство и дори водачество в резултата на южноамериканките. Но, както е на целия турнир в Перу, българките завършваха силно всяка част.

Най-добър реализатор за победата бе отново Мария Каракашева с 20 точки (3 блокади), Силвана Чаушева приключи с 14 точки (3 блокади, 1 ас). Капитанката Христина Русева добави 13 точки (6 блокади).