Краят на седмицата беляза и края на турнира в Лигата на нациите по волейбол за мъже, където нашите завършиха на 14-о място след две победи и десет поражения.

Определено играчите на Николай Желязков можеше да спечелят още няколко мача, но представянето им се счита за позитивно предвид младостта на отбора и значителния прогрес спрямо миналата година.

Волейболистите ни успяха да победят Иран и Нидерландия, за да запазят мястото си в турнира през следващата година. Сега им предстои Световното първенство в края на вгуст, за което очакванията не са големи и могат да играят освободено.

Една от най-хубавите новини от Лигата на нациите е, че България имаше най-добрият блокировач в турнира. Родният №5 Светослав Гоцев направи 35 успешни блокади и има с цели осем повече спрямо втория на този показател Флавио Резенде от Бразилия.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ БЛОКАДИ НА ГОЦЕВ >>>

Светльо заби по 2,92 блокади средно на мач, което също е най-добрият показател от всички играчи на турнира. Освен него България има и най-добрият разпределител, като Георги Сеганов е с 301 успешни подавания, което е с две повече от Бруно Резенде, звездата на Бразилия.

Националният селекционер Николай Желязков също определи участието ни като позитивно и обясни защо.

С този млад състав запазихме правото си на участие в най-престижния турнир в момента. Най-много ме радва фактът, че през целия турнир нашият тим играеше по-добре. Имаше развитие. Израствахме като игра, поведение, отдаденост. Няма как да не се радвам и да не се зареждам с позитивна енергия. Разбира се, можеше да постигнем и повече. Бяхме близо до други победи. Но вече е минало и аз гледам реално на нещата. А те са, че представянето ни в Лигата на нациите е позитивно.

Всеки има принос за успеха ни. Дори тези, които са играли по-малко. Всички се влагаха по най-добрия начин в тренировъчния процес и имат заслуга за играта ни. Много от младите се представиха страхотно. Нямам забележки към нито един. Адмирации и за отбора, и за екипа.

Правилното решение беше да се подмлади състава. Досега практиката да кърпим оголени места за всяко състезание доведе до низходящо представяне. Ако искаме да имаме отбор зад хоризонта, това е начинът. Поех риска и той се оправдава. Вярвам, че във времето ще се отплати.