Българският национален отбор по волейбол запази мястото си в престижния турнир Лига на нациите след важна победа срещу Нидерландия.

Нашите триумфираха с 3:1 гейма след обрат (22:25, 25:16, 25:21, 25:21), като това е вторият им успех в рамките на турнира след този над Иран. Нашите имат девет загуби, но си гарантират оставането, тъй като няма как да бъдат изпреварени от Австралия.

ВИДЕО С НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ МОМЕНТИ ОТ ДВУБОЯ>>>

Днешната победа показа градацията за младите момчета на Николай Желязков. В изключително важната среща те играха спокойно, ефективно, като най-добрите им компоненти бяха блокадата и защитата. Спокойно може да се отличи Светослав Гоцев, който направи няколко блокади, включително и срещу голямата звезда на "лалетата" Нимир Абдел Азиз. Похвала заслужава и Денис Карягин, който бе сред най-добрите на атаки и така победихме отбор, който е с шест успеха в рамките на турнира.

За нашите предстои мач с Китай в утрешния ден от 15 часа. Лигата на нациите беше перфектна подготовка за предстоящото Световно първенство в края на август.

Срещата днес започна неубедително за нашите, като Нимир Абдел-Азиз направи два аса и Нидерландия поведе с 3:0. След това нашите изравниха и поведоха, но преднината не се задържа дълго. Мачът вървеше точка за точка до 22:22, когато Абдел-Азиз показа ключовата си роля и направи брейк точка. Неуспешна атака на Радослав Парапунов пък сложи край на гейма.

Това не смути нашите и те заиграха много по-добре във втората част. Поддържаха преднина, която постепенно се увеличаваше и достигна седем точки при 11:4 след атака на Александър Николов. Една от блокадите на Светослав Коцев срещу Абдел-Азиз донесе още по-голям аванс за нашите. Геймът приключи при 25:16 с много спокойни минути за нашите.

България започна третия гейм по прекрасен начин - с преднина от 6:0. Нова блокада на Гоцев срещу Нимир за 10:5. Тунистра направи ас за "лалетата" и съкрати разликата на две точки при 10:12. Нидерландците успяваха да правят успешни атаки, но нашите задържаха аванса си. Страхотна единична блокада на Николай Колев донесе 21-ата точка за България. Атаки на Мартин Атанасов и Денис Карягин донесоха гейма за България.

Нашите започнаха по прекрасен начин и четвъртия гейм, като бързо натрупаха аванс от 5:1. В тези минути Денис Карягин изгухна с няколко хубави атаки и поддържаше преднината. Следващите минути бяха напрегнати, но нашите играха достатъчно ефективно на атака, благодарение на Карягин и Алекс Николов. Отличихме се и с две невероятни видео обжалвания, при които имахме и късмет. За жалост обаче Нидерландия ни доближи при 18:19 след няколко контра точки. Поредната супер блокада на Гоцев донесе аванс от 23:20. Триумфът дойде при 25:21.