България победи Куба с 3:0 във Варна в четвъртия си мач от Световното първенство по волейбол - 25:22, 25:16, 25:18.

Нашите показаха много ефективна и убедителна игра и за момент не оставиха шанс на младите си съперници, които вече имат четири загуби. Мачът продължи едва час и 20 минути.

Българите заемат временно първата позиция в групата, тъй като Полша и Иран са с мач по-малко. Във вторник играем с европейците.

Осигурихме си оставането на турнира и мачове във втората фаза, която ще се проведе в София.

Топреализатор бе Николай Учиков със 17 точки (2 аса), Светослав Гоцев и Валентин Братоев приключиха с по 9 точки (1 блокада, 2 аса) (2 блокади, 1 ас). За Куба Мигел Суарес завърши с 13 точки (2 блокади), 12 добави Осниел Мелгарехо (1 ас).

Снимка: Fivb

Мачът с Куба започна равностойно, но взехме аванс от 10:7. Кубинците изравниха за 11:11 след сгрешени наши сервиси. Блокът ни обаче бе силен и поведохме с 18:15. Увеличихме преднината на 23:16 след успешно видео повторениe.

След това обаче кубинците взеха четири поредни точки и отложиха триумфа ни, но той дойде за 25:22.

Вторият гейм започна с равенство 6:6, но отново постепенно натрупахме преднина и с добра защита поведохме с 13:9. Авансът се задържа, за да спечелим с най-голямата разлика днес.

Снимка: Fivb

Играта на Куба много се разстрои и тенденцията се задържа в третия гейм, където поведохме от самото начало. Аванс от 17:10 ни осигури спокоен финал на срещата.

"Имаше настроение и желание от самото начало. Натиснахме и не пуснахме до края. Това ми хареса най-много освен резултата. Често не играем такива мачове от началото на края.

Има неща, които да се коригират, но има ги и позитивите", заяви Пламен Константинов.

Снимка: Fivb