Българският национален отбор по волейбол успя да намери място в олимпийската квалификация - нещо, което преди години изобщо не бе поставяно под съмнение.

В пресявките за Олимпиадата участие ще вземат 24 отбора, като с 23-ото си място в обновената световна ранглиста, България попадна сред тях.

Все пак в квалификациите участват не първите 24, а първите 26 тима в квалификациите, защото домакинът Франция се класира директно, а пък Русия няма да получи показа за волейболния турнир на игрите в Париж.

Въпросните 24 тима ще бъдат разпределени в три групи по осем, като първите два отбора в класирането на всяка от групите ще играят на Олимпиада. Все още се изчаква потвърждението за участие от всеки един отбор, след което ще бъдат изтеглени и самите групи.

Форматът изглежда убийствен и почти невъзможен за по-скромните тимове, сред които вече е и България, защото в нашата група при всички положения ще има два представителя на топ 6 в световния волейбол.

Тези три групи ще се проведат в края на следващата година, а вече е ясно, че Япония ще е домакин на една от групите, но нито са ясни другите две страни домакини, нито е ясен и съставът на групата.

Интерконтиненталният турнир ще излъчи шест участника на Олимпиадата, а седмият е домакийът Франция.

Бройката до 12 ще се запълни впоследствие с петте отбора с най-висок ранкинг от всеки контиент, които не са успяли да се класират по спортен път, като Северна и Южна Америка във волейболния свят се броят за един контиент.

В това отношение шансовете на България са абсурдни, защото дори и всички шест квоти от турнира да бъдат заети от европейски тимове, то България пак ще бъде далеч от мястото на най-добър некласирал се тим на Стария континент.

Същият формат важи и за олимпийската квалификация при дамите, където България е далеч по-напред в световната ранглиста - на 16-а позиция.