Волейболистките на България дадоха здрава битка на световния и европейски шампион Сърбия, но отстъпиха с 1:3 (16, -21, -20, -16). Двубоят бе втори от група А на Евро 2019 и се игра в Анкара.

Нашите бяха в съвсем друга светлина, в сравнение с изненадващата и конфузна загуба от Франция с 2:3 в четвъртък. Не се даваха и опитваха да се противопоставят на един от най-силните, ако не и най-добрият женски отбор на планетата в момента.

Започнахме много силно, като в първия гейм сръбкините бяха видимо изненадани от хъса на българския тим. При 11:4 първата част бе изцяло под наш контрол, който не бе изпуснат до края за 21:16. За тези 25 минути живееше надежда, че можем да спечелим срещу Сърбия. Великолепно работеше блокадата, което объркваше съперника.

Вторият гейм бе друга работа. Разликата мина през 4-5 точки при 3:7, 8:13 и 11:17, за да стопим до 20:23, но... сръбският отбор си затвори частта и изравни.

Най-равностойно тръгна третият гейм, който очевидно се очертаваше решаващ за баланса на мача - при 7:8 обаче допуснахме да ни направят пет поредни точки и да се откъснат.

Българките се върнаха в играта за 17:19, като показаха характер и отлични неща в защита в тези моменти. Но... силите не стигнаха и - 20:25.

Отново стартирахме бавно в четвъртата част и сръбкините изобщо не се колебаха да натрупат аванс, който стигна до 8 т. в средата на гейма.

При 16:25 всичко приключи за 98 минути, а това бе и частта с най-слаба съпротива от нашите, които иначе не се предаваха в дълги периоди и имаха своите шансове.

Най-резултатна за българките бе Нася Димитрова с 18 точки, а Елица Василева завърши с 16. Гергана Димитрова добави 10.

Не успяхме да се справим със сръбската звезда Бранкица Михайлович, която вилня с 24 точки.

България е с две загуби от първите два мача и има само точка, спечелена заради двата гейма, взети на Франция.

Утре от 19,25 ч играем срещу домакина Турция, във вторник в същия час е мачът срещу Гърция, а в четвъртък завършваме груповата фаза срещу финландките от 16,55 ч.

Всички мачове ще предава БНТ 3.

За елиминациите се класират първите четири тима в групата от 6 тима, а в момента сме на пета позиция. Победите срещу Гърция и Финландия изглеждат напълно задължителни, за да отидем на осминафинал.