България е на осминафинал на Европейското първенство по волейбол за мъже след победа с 3:1 (25:13, 25:18, 24:26, 25:22) над Беларус. Там ни чака Франция или Германия, като съперникът ще стане ясен със сигурност по-късно тази вечер.

Мачът се оказа изненадващо с решаващ характер за нашите, след като те загубиха два пъти поред в групата от Италия и Словения, а само успех днес ги класираше за фазата на елиминациите.

И той бе постигнат срещу аутсайдера Беларус, който смело гледаше към сензация. Българите стартираха много силно и концентрирано, сякаш решени бързо да лишат от интрига двубоя.

Първият гейм трудно можеше да протече по-комфортно за нашия отбор. Стартът бе точка за точка, но след 8:7 в наша полза, разликата бързо се увеличи. Това се получи основно заради добрите начални удари, като посрещането на Беларус изнемогваше. Цветан Соколов набра скорост и направи няколко успешни атаки. След 20-ата точка за България се получи нещо много рядко - Тодор Скримов влезе в серия на сервис и направи три поредни аса. Крайният резултат бе 25:13.

Втората част също мина безоблачно. В началото му Скримов направи още един ас, за да поведем с 6:2. Тази разлика от 4-5 точки се запази дълго, като в гейма българите показаха и много добра игра в защита, спасявайки няколко наглед трудни топки. Съперникът сякаш загуби искрата и надеждата за сензация. Стигнахме до първия си геймбол при 24:16, а след успешна атака на Соколов геймът приключи при 25:18.

В тези първи 45-50 минути на два експресни гейма, Скримов направо громеше съперника, той записа 15 точки, включително пет аса.

За съжаление, българите не успяха да затворят мача след бързите два гейма и "отвориха вратата" на беларуския съперник да помисли за обрат. В третата част бяхме разконцентрирани, на моменти позволихме лесни точки, а в решаващи ситуации решенията, включително на радпределителя Георги Сеганов, бяха изненадващи. Намаля влиянието и на Тодор Скримов, а с това атакуващата ни мощ сериозно бе овладяна от съперника.

При 23:23 пропуснахме да ударим решаващо и да приключим мача, а Беларус се възползва и взе тази част с 26:24. И се появи съмнение.

Четвъртият гейм също вървеше тягостно, като българите сякаш усещаха и напрежението. Още една грешка вкарваше мача в тайбрек, а там нещата са в зоната на неизвестността. До 20-ата точка отново вървяхме редом с беларусите, като грешките и от двете страни на мрежата не бяха малко. Цветан Соколов пак взе нещата в свои ръце в края с три мощни сервиса и затворихме мача с 25:22, за да отдъхнем повече с облекчение, отколкото в някаква луда еуфория.

След три победи (над Черна гора, Чехия и Беларус) и 2 загуби от Италия и Словения, България завършва в група В с 8 точки. По-късно днес Италия среща Чехия и при успех на "скуадрата" оставаме на трето място. Това ни праща на осминафинал срещу втория в група D - Германия. Ако чехите успеят да ни изпреварят, ще сме четвърти и ще срещнем Франция, която е първа в група D. Със сигурност и за осминафиналите оставаме в Острава, Чехия, където играехме и досега.