България победи очаквано убедително Мексико на волейбол при мъжете - 3:0, в предпоследния си мач от олимпийските квалификации.

Успехът дойде след труден първи гейм и рутинни втори и трети (25:23, 25:19 и 25:22), а нашите поне частично си върнаха за една от най-конфузните ни загуби в последните години в този спорт. Мексиканците ни биха с 3:2 на световното в Полша през 2022-ра.

Сега в Китай нещата не тръгнаха никак добре, като съперникът поведе с 23:21 в първия гейм и бе близо до това да го затвори. Но гневният селекционер Пламен Константинов събуди реакция в отбора си и не го допусна.

ВИЖТЕ РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА>>>

Треньорът пусна в игра от началото 16-годишния разпределител Симеон Николов, а останалите в стартовия състав бяха Аспарух Аспарухов, Александър Николов, Николай Пенчев, Алекс Грозданов, Николай Колев.

След драмата в първия гейм, съмнения в крайния победител нямаше. Спокойно държахме мексиканците на "ръка разстояние", за да затворим мача за 88 минути.

Най-резултатен за българите бе Аспарухов с 21 точки, а Алекс Николов помогна с 14.

Трите победи на нашите им дават 9 точки в класирането, като остава да изиграем и последния си двубой в неделната сутрин срещу Белгия (05:00 часа по MAX Sport 1 HD). Съперникът играе за едно от първите две места и квота за Париж 2024, каквато България вече не може да вземе от този турнир.

Но шансовете не са напълно изгубени. След Лигата на нациите догодина ще се дадат още пет квоти, които засега са свободни, за летните игри. Ще ги вземат най-високо поставените тимове в ранкинга, което предполага, че трябва да направим сериозен скок и да се представим много добре на турнира, който може да ни отвори вратите към Париж. Това е само теория, а и е рано дори за нея.

В Китай отборът на Константинов спечели три мача, загуби още три и се представи - в основни лини, според очакванията на база видяното и по-рано това лято в Лигата на нациите и на Евро 2023.