България удари сладко САЩ на волейбол в Лигата на нациите - 3:1 в двучасово шоу в  Пловдив.

Това бе исторически първи мач на мъжките ни национали в зала "Колодрума", като ще остане и паметен със страхотната победа. Тя дойде с 21:25, 25:19, 25:23, 25:23 в отделните части.

Снимка: FIVB

Щатите, които са актуален бронзов медалист от Олимпиадата Рио 2016 и от миналогодишното издание на Лигата, започнаха с голямо самочувствие. В първия гейм не изглеждаше, че публиката в пловдивската зала ще има поводи за радост и за 30 минути той отиде за гостите - 25:21.

Вторият обаче бе коренно различен, поехме рано инициативата и водихме през цялата част, като разликата стигна до 6 т. Така и завърши геймът - 25:19.

Атмосферата бе страхотна, а настроението в редиците на българския отбор - подобаващо за историческия момент.

В третата част пречупихме съперника психологически. Щатите поведоха с 16:11, но нашите направиха серия силни отигравания на блокада, изравниха при 18:18 и при 23:23 дойде време да нанесем решаващ удар. Блокадата даде шанс на Цветан Соколов, който не пропусна - бомба за 24:23. След това още една силна защита и гейм за България.

Четвъртата част бе най-оспорвана и вървеше точка за точка до 16:16. Тогава българите влязоха в серия, направиха разлика от 3 т. и погледнаха смело към затваряне на мача.

Снимка: FIVB

Стигна се до драма обаче, защото при 23:19 сякаш прибързано решихме, че е време за празнуване. Американците изравниха 23:23, но по сценарий, подобен на предния гейм, следващите две точки бяха за България. С това - и победата.

Тя е пета за отбора на Силвано Пранди в Лигата на нациите при 8 поражения. Това ни отрежда 12-о място. Американците са осми (7 победи и 6 поражения).

Цецо Соколов завърши с 20 точки и бе над всички в мача.

В събота от 20,40 ч, пак в зала "Колодрума", срещаме Иран. Този тим е лидер до момента в турнира с 11 победи и едва две загуби.

Снимка: FIVB