Германия пречупи България с 3:2 (23, -16, 21, -18, 10) във вълнуваща битка на Евроволей 2021 за жени. Победиха ни в петгеймов маратон, продължил почти два часа и половина, в който успехът нямаше да е незаслужен и за нашия състав.

Българките два пъти се връщаха в играта след изоставане при 0-1 и 1-2 гейма, но в петия, решават тайбрек, рано изостанаха и догонваха постоянно. Това се оказа решаващо, а може би и по-голямото спокойствие на германките.

Нашите сякаш се оставиха на емоциите след много силните втори и четвърти гейм, в които надиграха убедително съперника.

Така след три мача в Пловдив сме с 2 победи и 1 загуба, какъвто е и активът на Германия в тази група В. Полякините са с три от три успеха.

Започнахме много силно, но съперникът също бе на високо ниво и първият гейм бе страхотен като качество. Разликата стана три точки за Германия но при 16-15 българките за първи път поведоха и бяха на път да обърнат гейма.

Залата също помагаше, като "Колодрума" бе най-пълен днес, в сравнение с първите два мача, когато без проблеми бихме Гърция и Испания с по 3:0.

При 22:21 за съперника дойде ключов момент, точката бе отсъдена за нас, но германките поискаха видеочалъндж и го спечелиха. Така дръпнаха с две точки и това се оказа решаващо за 25:23.

Началото можеше и да стресне българките, но отборът на треньора Иван Петков реагира точно по обратния начин. Вихрено стартира втория гейм и стигна до 10:4, после до 20:14 и прегази съперника за 25:16 в най-убедителната разлика от петте части.

Третият гейм бе игра на нерви и точка за точка, но в решаващата част след 17:17 германките дръпнаха с три поредни точки. Затвориха гейма при 25:21.

И отново - реакция за учебник на българките, които отвяха съперника с 25:18 в следващата част и вкараха мача в пети гейм.

Там тръгнахме колебливо, а германките бяха непоклатими на посрещане и на начален удар - двата им най-силни компонента. При 9:6 проблясна надежда, когато топката бе дадена аут и в наша полза за намаляване на разликата. Но отново видеооспорване, и пак спечелено - имаше блокада, като вместо 7:9, резултатът стана 6:10.

Затвориха ни с 15:10 и записаха втората си победа, а за нашите това бе първа загуба на Евроволей 2021. Но в никакъв случай не и такава, от която да сме сконфузени или притеснени.

Лоша новина дойде преди мача - Мирослава Паскова е със счупен пръст и вероятно повече няма да играе на първенството.

В групата ни остават още два двубоя в Пловдив:

24 август, 20,30 часа България - Чехия

25 август, 20,30 часа България - Полша.

След това е време за елиминациите.